ŻUREK TRADYCYJNY



Ten przepis na żurek jest jak najbardziej klasyczny. Ugotowany na wywarze z warzyw w towarzystwie białej kiełbasy i jajka. Dobrze smakuje z dodatkiem suszonych prawdziwków i podsmażonego boczku lub plasterków wędzonej kiełbasy.  Świetny także z dodatkiem białego twarogu. Spróbujcie koniecznie. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu :-)

SKŁADNIKI / 6-8 porcji
  • 1-2 szklanki gotowego zakiszonego żurku*
  • 500 g surowej białej kiełbasy 
  • 1 cebula
  • kawałek pora (ok.20 cm)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 namoczone suszone prawdziwki (opcjonalnie)
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100 ml śmietanki 30%
*Zakwas możemy przygotować samodzielnie. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki żytniej razowej i zalewamy 3 szklankami ciepłej przegotowanej wody.  Dodajemy 3 łyżki otrąb owsianych ( które dodatkowo zagęszczą zakwas), 1 łyżkę soli morskiej, 2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w słupki oraz pokruszoną 1 kromkę podsuszonego chleba razowego na zakwasie. Całość przelewamy do do dużego słoja lub naczynia z kamionki, przykrywamy ściereczką i odstawić  na co najmniej 3 dni w ciepłe miejsce bez przeciągów. Niewykorzystany zakwas wlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.

DODATKOWO: 6 jajek ugotowanych na twardo ( 5-6 minut od momentu zagotowania się wody)
WYKONANIE
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Cebulę obieramy i opalamy nad małym płomieniem gazu.
  • Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka, dodajemy suszone grzybki, gałązki natki pietruszki, kawałek pora, listki laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz sól. Zalewamy 2 litrami zimnej wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogniu.
  • Doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy płomień, uchylamy pokrywkę i gotujemy całość przez ok pół godziny. Dodajemy kiełbasę w całości. Gotujemy 20 minut.
  • Bulion odcedzamy do czystego garnka i wkładamy z powrotem pokrojone na plasterki warzywa (cebulę, gałązki natki pietruszki i pora wyrzucamy). Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbaskę.
  • Do wywaru stopniowo dolewamy wstrząśnięty zakwas próbując jednocześnie, aby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny.
  • Dodajemy roztarty w palcach majeranek, świeżo zmielony czarny pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżeczki chrzanu. Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Gotujemy 5 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z pokrojonym jajkiem i opcjonalnie z podsmażonymi plastrami wędzonej kiełbaski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz