Przepis na żurek jest jak najbardziej klasyczny. Ugotowany na wywarze z warzyw w towarzystwie białej kiełbasy i jajka. Dobrze smakuje z dodatkiem suszonych prawdziwków i podsmażonego boczku lub plasterków wędzonej kiełbasy. Świetny także z dodatkiem białego twarogu. Spróbujcie koniecznie.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6-8 porcji- 1-2 szklanki gotowego zakiszonego żurku*
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 1 cebula
- kawałek pora
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- gruby plaster selera
- 1 ziemniak
- 3 namoczone suszone prawdziwki (opcjonalnie)
- 3 gałązki natki pietruszki
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 ml śmietanki 30%
*Zakwas możemy przygotować samodzielnie. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki żytniej razowej i zalewamy 3 szklankami ciepłej przegotowanej wody. Dodajemy 3 łyżki otrąb owsianych ( które dodatkowo zagęszczą zakwas), 1 łyżkę soli morskiej, 2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w słupki oraz pokruszoną 1 kromkę podsuszonego chleba razowego na zakwasie. Całość przelewamy do do dużego słoja lub naczynia z kamionki, przykrywamy ściereczką i odstawić na co najmniej 3 dni w ciepłe miejsce bez przeciągów. Niewykorzystany zakwas wlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.
DODATKOWO: 6 jajek ugotowanych na twardo ( 5-6 minut od momentu zagotowania się wody)
WYKONANIE- Suszone grzybki namaczamy w 1/2 szklanki wody.
- Wszystkie warzywa obieramy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na minimalnym ogniu przez 10 -15 minut. Co jakiś czas mieszamy.
- Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 minut. Dodajemy kiełbasę i gotujemy 20 minut.
- Wyjmujemy kiełbasę, listki laurowe, ziele angielskie, łodyżki natki i marchewkę. Pozostałe warzywa blendujemy z wywarem na gładki krem.
- Marchewkę i kiełbasę kroimy w plastry.
- Do wywaru stopniowo dolewamy wstrząśnięty zakwas próbując jednocześnie, aby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny.
- Dodajemy roztarty w palcach majeranek, 2 łyżeczki chrzanu, śmietanę 30 % oraz pokrojoną kiełbasę i marchewkę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Można posypać różowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz