ŻUREK TRADYCYJNY



Przepis na żurek jest jak najbardziej klasyczny. Ugotowany na wywarze z warzyw w towarzystwie białej kiełbasy i jajka. Dobrze smakuje z dodatkiem suszonych prawdziwków i podsmażonego boczku lub plasterków wędzonej kiełbasy.  Świetny także z dodatkiem białego twarogu. Spróbujcie koniecznie.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6-8 porcji
  • 1-2 szklanki gotowego zakiszonego żurku*
  • 500 g surowej białej kiełbasy 
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • gruby plaster selera
  • 1 ziemniak
  • 3 namoczone suszone prawdziwki (opcjonalnie)
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100 ml śmietanki 30%
*Zakwas możemy przygotować samodzielnie. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki żytniej razowej i zalewamy 3 szklankami ciepłej przegotowanej wody.  Dodajemy 3 łyżki otrąb owsianych ( które dodatkowo zagęszczą zakwas), 1 łyżkę soli morskiej, 2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w słupki oraz pokruszoną 1 kromkę podsuszonego chleba razowego na zakwasie. Całość przelewamy do do dużego słoja lub naczynia z kamionki, przykrywamy ściereczką i odstawić  na co najmniej 3 dni w ciepłe miejsce bez przeciągów. Niewykorzystany zakwas wlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.

DODATKOWO: 6 jajek ugotowanych na twardo ( 5-6 minut od momentu zagotowania się wody)
WYKONANIE
  • Suszone grzybki namaczamy w 1/2 szklanki wody.
  • Wszystkie warzywa obieramy i wkładamy do dużego garnka.  Dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na minimalnym ogniu przez 10 -15 minut. Co jakiś czas mieszamy. 
  • Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 minut. Dodajemy kiełbasę i gotujemy 20 minut.
  • Wyjmujemy kiełbasę, listki laurowe, ziele angielskie, łodyżki natki i marchewkę. Pozostałe warzywa blendujemy z wywarem na gładki krem.
  • Marchewkę i kiełbasę kroimy w plastry. 
  • Do wywaru stopniowo dolewamy wstrząśnięty zakwas próbując jednocześnie, aby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny.
  • Dodajemy roztarty w palcach majeranek, 2 łyżeczki chrzanu,  śmietanę 30 % oraz pokrojoną kiełbasę i marchewkę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Można posypać różowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz