ZIEMNIAKI HASSELBACK


Przygotowanie tych pięknie prezentujących się ziemniaczków jest banalnie proste i choć pieką się dość długo - warto poczekać. Zawsze wychodzą mięciutkie i  bardzo aromatyczne. Z pyszną, chrupiącą skórką na zewnątrz.
Świetnie smakują podane z czosnkowym twarożkiem lub majonezem zblendowanym z kilkoma suszonymi pomidorkami ze słoiczka.
--------------------------------------

SKŁADNIKI / 4 porcje

  • 8 średnich ziemniaków lub 16 małych (1 kg)
  • 2 ząbki czosnku / starte na tarce
  • 2 łyżeczki ekologicznej przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • około 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, szczypta chili
DODATKOWO:świeży rozmaryn, czosnkowy twarożek.
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę o wymiarach około 20x30 cm.
  • Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy. 
  • Pojedynczo umieszczamy na drewnianej łyżce i za pomocą ostrego noża robimy poprzeczne, głębokie, regularne nacięcia, co 2 mm. Uważamy, aby nie przeciąć ziemniaków do końca. 
  • W miseczce mieszamy oliwę z olejem i startym czosnkiem. Dodajemy dwie łyżeczki przyprawy do ziemniaków oraz około 1 płaską łyżeczkę soli i czarny pieprz. Mieszamy i nacieramy ziemniaki, starając się, aby przyprawy dostały się pomiędzy nacięcia.
  • Układamy w gorącej formie, pociętą stroną do góry, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godzinę, lub do momentu,  aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. 
  • W połowie pieczenia, odwracamy ziemniaki spodem do góry.
  • Podajemy na ciepło posypane igiełkami rozmarynu. Opcjonalnie także z dodatkiem czosnkowego twarożku.

2 komentarze:

  1. Robię podobnie,ale nie obieram ze skorki i obgotowuje chwile ,pycha ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie obieram ze skórki, bardzo lubię te ziemniaczki, pięknie wyglądają i świetnie smakują!

    OdpowiedzUsuń