Przygotowanie tych pięknie prezentujących się ziemniaczków jest banalnie proste i choć pieką się dość długo - warto poczekać. Zawsze wychodzą mięciutkie i bardzo aromatyczne. Z pyszną, chrupiącą skórką na zewnątrz.
Świetnie smakują podane z czosnkowym twarożkiem lub majonezem zblendowanym z kilkoma suszonymi pomidorkami ze słoiczka.
--------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 8 średnich ziemniaków lub 16 małych (1 kg)
- 2 ząbki czosnku / starte na tarce
- 2 łyżeczki ekologicznej przyprawy do ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- około 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, szczypta chili
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę o wymiarach około 20x30 cm.
- Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy.
- Pojedynczo umieszczamy na drewnianej łyżce i za pomocą ostrego noża robimy poprzeczne, głębokie, regularne nacięcia, co 2 mm. Uważamy, aby nie przeciąć ziemniaków do końca.
- W miseczce mieszamy oliwę z olejem i startym czosnkiem. Dodajemy dwie łyżeczki przyprawy do ziemniaków oraz około 1 płaską łyżeczkę soli i czarny pieprz. Mieszamy i nacieramy ziemniaki, starając się, aby przyprawy dostały się pomiędzy nacięcia.
- Układamy w gorącej formie, pociętą stroną do góry, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godzinę, lub do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
- W połowie pieczenia, odwracamy ziemniaki spodem do góry.
- Podajemy na ciepło posypane igiełkami rozmarynu. Opcjonalnie także z dodatkiem czosnkowego twarożku.
Robię podobnie,ale nie obieram ze skorki i obgotowuje chwile ,pycha ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa też nie obieram ze skórki, bardzo lubię te ziemniaczki, pięknie wyglądają i świetnie smakują!
OdpowiedzUsuń