ZIEMNIAKI HASSELBACK


Przygotowanie tych pięknie prezentujących się ziemniaczków jest banalnie proste i choć pieką się dość długo - warto poczekać. Zawsze wychodzą mięciutkie i  bardzo aromatyczne. Z pyszną, chrupiącą skórką na zewnątrz.
Świetnie smakują maczane w czosnkowym twarożku lub majonezie zblendowanym z kilkoma suszonymi pomidorkami ze słoiczka.

SKŁADNIKI / 4 porcje

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 duże ząbki czosnku / starte na tarce
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżeczki ekologicznej przyprawy do ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
DODATKOWO: tarty parmezan, czosnkowy twarożek.
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę o wymiarach około 21x15 cm.
  • Ziemniaki myjemy i obieramy. Pojedynczo umieszczamy na drewnianej łyżce i za pomocą ostrego noża robimy poprzeczne, głębokie, regularne nacięcia ( co 2-3 mm.). Uważamy, aby nie przeciąć ziemniaków do końca. 
  • W miseczce mieszamy oliwę z olejem i startym czosnkiem. Dodajemy dwie łyżeczki przyprawy do ziemniaków oraz około 1 płaską łyżeczkę soli i czarny pieprz. Mieszamy. 
  • Na czubek dużej łyżki nabieramy oliwę z przyprawami i ostrożnie nakładamy pomiędzy nacięcia ziemniaków. Pozostałą oliwą nacieramy ziemniaki z zewnątrz. 
  • Z piekarnika wyjmujemy gorącą formę i układamy w niej przygotowane ziemniaki (pociętą stroną do góry).
  • Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godzinę, lub do momentu,  aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Opcjonalnie posypujemy tartym parmezanem.
  • Podajemy na ciepło z dodatkiem czosnkowego twarożku.

2 komentarze:

  1. Robię podobnie,ale nie obieram ze skorki i obgotowuje chwile ,pycha ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie obieram ze skórki, bardzo lubię te ziemniaczki, pięknie wyglądają i świetnie smakują!

    OdpowiedzUsuń