ZUPA-KREM Z CUKINII



Ekspresowa w przygotowaniu, biało-zielona  zupa z cukinii. Jest dosyć gęsta, jedwabiście kremowa, a dodatek chrupiących płatków migdałowych oraz świeżych kiełków i ziarenek różowego pieprzu, ciekawie wzbogaca jej smak. Nie zapomnijcie skropić jej oliwą (najlepiej truflową) i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wszystkie te dodatki nie tylko świetnie aromatyzują delikatną w smaku zupę, ale stanowią też element dekoracyjny.


SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 3 średnie cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 1 cebula
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany 30 %
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, pieprz
DO PODANIA: prażone płatki migdałów, świeże kiełki np. rzodkiewki, pokrojona na cząstki cytryna, oliwa truflowa, różowy pieprz (lekko utłuczony), natka pietruszki
WYKONANIE
  • Cukinie myjemy i odcinamy końce. Kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy w plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy często mieszając, aż zrobi się szklista i miękka (ok. 3 minuty). Dorzucamy czosnek i smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i posiekaną natkę pietruszki oraz listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. 
  • Zwiększamy ogień do dużego i wlewamy wino. Odparowujemy chwilę i dodajemy bulion lub wodę. Zagotowujemy.
  • Przykrywamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 15 minut, lub dłużej, do momentu, aż cukinie będą zupełnie miękkie.
  • Ugotowane warzywa blendujemy z dodatkiem śmietany, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ponownie podgrzewamy. Gęstość zupy regulujemy bulionem.
  • Podajemy w małych miseczkach, każdą porcję posypując prażonymi płatkami migdałów, natką pietruszki oraz roztartym różowym pieprzem. Zupę skrapiamy oliwą truflową i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz