CHLEBEK PITA

Każdy, kto podróżował do krajów arabskich z pewnością zauważył, jak ważnym składnikiem lokalnej kuchni jest chlebek pita. Dobrze zrobiony stanowi podstawę wielu dań, w tym oczywiście kebaba.
Przepis podany przeze mnie jest łatwy, a chlebek smakuje wybornie.

SKŁADNIKI
  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml letniej wody
WYKONANIE
  • Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki rozcieramy. Dolewamy letnią wodę, mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciasta drożdżowego - haka lub rękami, do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, smarujemy oliwą i zostawiamy pod przykryciem na ok 1 godzinę.
  • Po tym czasie z ciasta formujemy wałek, który tniemy na 6-8 części ( lub dowolną ilość, w zależności od tego ile placków chcemy otrzymać). Przykrywamy folią spożywczą i znów zostawiamy, aby wyrosły.
  • Po ok 20 minutach, gdy kule zwiększą swoją objętość rozwałkowujemy je na grubość ok 5 mm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (po 3-4 placki na jedną blaszkę z wyposażenia piekarnika). Przykrywamy folią. Zostawiamy na 15 minut do lekkiego napuszenia. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 230℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Blaszkę z plackami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 5-7 min. lub do momentu, aż się napuszą i lekko zrumienią. Przekładamy na kratkę. Wstawiamy kolejne pity.
  • Wystudzone chlebki kroimy na pół i nadziewamy ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

  1. Chyba te 2 łyżki soli się pomyliły hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście dajemy mniej soli ;-) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń