ANCYMON/PIECZONE JABŁKA Z CYNAMONEM

Ancymon to deser, którym swego czasu zajadaliśmy się w Pizzy Hut. Pachnące cynamonem pieczone jabłka podane z gałką waniliowego loda i bitą śmietaną to genialne zestawienie zarówno smaków jak i tekstury. Okazało się bardzo łatwe do odtworzenia w domu i jest najczęściej robionym przeze mnie  deserem w sezonie jesienno-zimowym. Pysznym i zdecydowanie wartym wypróbowania.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 4  średnie jabłka/szara reneta, boskop, antonówka
  • 2 łyżki cukru/ jego dokładna ilość, to kwestia gustu, zależy od kwasowości jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
DODATKOWO: lody waniliowe, bita śmietana
WYKONANIE

  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1 x1. Przekładamy do żaroodpornej foremki, posypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy.  Przykrywamy (np. folią aluminiową) i pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180༠C. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
  • Tak przygotowane jabłuszka zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Wysoką szklankę wypełniamy pieczonymi jabłkami do 3/4 wysokości. Dekorujemy gałką loda i bitą śmietaną. Podajemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz