ANCYMON/PIECZONE JABŁKA Z CYNAMONEM

 Pachnące cynamonem pieczone jabłka, podane z gałką waniliowego loda i bitą śmietaną, to genialne zestawienie zarówno smaków jak i tekstury. Jest najczęściej robionym przeze mnie  deserem w sezonie jesienno-zimowym. Pysznym i zdecydowanie wartym wypróbowania.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 4  średnie jabłka/szara reneta, boskop, antonówka
  • 1 łyżka cukru/ jego dokładna ilość, to kwestia gustu, zależy od kwasowości jabłek / można pominąć
  • 2 łyżki cynamonu
DODATKOWO: lody waniliowe, bita śmietana
WYKONANIE
  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1x1. Przekładamy do żaroodpornej foremki, posypujemy cukrem (jeśli używamy) i cynamonem. Mieszamy, przykrywamy (np. folią aluminiową) i pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180༠C. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
  • Tak przygotowane jabłuszka zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Wysoką szklankę wypełniamy pieczonymi jabłkami do 3/4 wysokości. Dekorujemy gałką loda i bitą śmietaną. Podajemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz