Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Ważne jest, aby warzywa pokroić w kolejności od najtwardszych, jak cebula czy oliwki do tych najbardziej delikatnych, jak oczywiście sałata. Charakterystyczny w smaku balsamiczny dressing można zastąpić klasycznym vinegretem.
- 1/2 szklanki czarnych lub/i zielonych oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- po 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 1/2 sałaty rzymska
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 2 małe pomidory/ najlepiej malinowe
DRESSING BALSAMICZNY
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- Twarde warzywa myjemy i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną sałatę, nie mieszamy.
- Dressing balsamiczny: do małej miseczki, szklanki lub słoika wlewamy 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu balsamicznego. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy energicznie do połączenia składników.Przygotowanym dressingiem polewamy surówkę. Całość delikatnie mieszamy, wykładamy na półmisek i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz