SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Ważne jest, aby warzywa pokroić  w kolejności od najtwardszych, jak cebula czy oliwki do tych najbardziej delikatnych, jak oczywiście sałata. Charakterystyczny w smaku balsamiczny dressing można zastąpić klasycznym vinegretem.

 SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 szklanki czarnych lub/i zielonych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • po 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 1/2 sałaty rzymska
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 2 małe pomidory/ najlepiej malinowe
DRESSING BALSAMICZNY
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • Twarde warzywa myjemy i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną sałatę, nie mieszamy.
  • Dressing balsamiczny: do małej miseczki, szklanki lub słoika wlewamy 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu balsamicznego. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy energicznie do połączenia składników.Przygotowanym dressingiem polewamy surówkę. Całość delikatnie mieszamy, wykładamy na półmisek i od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz