Surówka śródziemnomorska

Przygotowanie tej surówki jest niezwykle proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Ważne jest, aby wszystkie warzywa pokroić dość drobno, w kolejności od najtwardszych i chrupkich, jak cebula czy oliwki do tych najbardziej delikatnych jak oczywiście sałata. Charakterystyczny w smaku balsamiczny dressing można zastąpić klasycznym vinegretem.

 SKŁADNIKI na 4 porcje:
  • 1/2 szklanki czarnych lub/i zielonych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 sałata rzymska
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 3 pomidory/ najlepiej malinowe
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
Wszystkie twarde warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. 
Przekładamy do szklanej miski.
Dodajemy pokrojoną sałatę i bazylię. Nie mieszamy!

Przygotowujemy dressing balsamiczny: do małej miseczki, szklanki lub słoika wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki octu balsamicznego. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy energicznie do połączenia składników.
Przygotowanym dressingiem polewamy surówkę. 

Całość delikatnie mieszamy i od razu podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz