ODWRACANY BISZKOPT Z JABŁKAMI




Ciasto mega delikatne i subtelne zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Robi się je niezwykle szybko i równie szybko znika z talerzy. Do jego przygotowania można użyć dowolnej ilości jabłek, jak również zmniejszyć wielkość blaszki dzięki czemu otrzymamy wyższy biszkopt. Przepis niezawodny, który pamięta czasy dzieciństwa mojego męża otrzymałam kilka lat temu od swojej teściowej ;-) Polecam

SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 20x30 cm:
JABŁKA
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu/opcjonalnie/ ja pominęłam
BISZKOPT
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków/dałam nieco mniej
DODATKOWO: polewa czekoladowa-100g masła+3 łyżki cukru pudru+3 łyżki wody+3 łyżki kakao

WYKONANIE
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski. Jeśli są kwaśne posypujemy cukrem, jeśli słodkie wówczas nie musimy ich dodatkowo słodzić. Dodajemy cynamon/jeśli używamy/i sok z cytryny. Mieszamy.

Tak przygotowane jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wolną strużką dosypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż piana będzie lśniąca i sztywna.

Żółtka rozbijamy i delikatnie wlewamy do białek. Mieszamy.

Obie mąki przesiewamy do miski. Mieszamy.  Porcjami przesiewamy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie mieszamy. Staramy się zachować jak najbardziej puszystą strukturę białek.

Całość przekładamy na przygotowane wcześniej jabłka i wyrównujemy wierzch.

Pieczemy ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 170༠C bez termoobiegu. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem/nie powinno być kleiste.

Przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu do rondelka z grubym dnem wlewmy wodę, dodajemy cukier puder oraz masło. Mieszamy do połączenia składników.  Na koniec zdejmujemy rondel z ognia i dosypujemy kakao. Mieszamy.

Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w blaszce do lekkiego przestudzenia, a następnie wyciągamy go układając na płaskim talerzu do góry dnem. Warstwa z jabłkami powinna znaleźć się u góry. 

Odklejamy papier do pieczenia  i posypujemy ciasto cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.


1 komentarz: