ODWRACANY BISZKOPT Z JABŁKAMI


Ciasto mega delikatne i subtelne zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Robi się  niezwykle szybko i równie szybko znika z talerzy. Biszkopt jest mięciutki i świetnie łączy się z wilgotną warstwą jabłek. Do tego polewa z sosu toffee i posypka z posiekanych orzechów, które wcześniej trzeba uprażyć na suchej patelni i pozbawić skórek.
Swoje ciasto upiekłam na blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu otrzymałam dużą ilość dość cienkiego ciasta. Takie właśnie lubię najbardziej :)
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby z tej samej ilości składników upiec mniejsze, ale wyższe ciasto, z grubszą warstwą jabłek i polewy. Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut. W razie potrzeby, gdyby wierzch za bardzo się rumienił można luźno przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej.
----------------------------------------
SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 32x36 cm (mierzonej po dnie)
  • 1,5 -2 kg jabłek
BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
DODATKOWO: sos toffee np. z TEGO przepisu, szklanka uprażonych na suchej patelni, a następnie posiekanych orzechów włoskich.

WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika (o wymiarach 32x36 cm, mierzonej po spodzie) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie w bardzo cienkie plasterki (użyłam malaksera). Przekładamy do formy.
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lekko sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą.
  • Żółtka rozbijamy widelcem i delikatnie wlewamy do dobrze ubitych białek. Mieszamy.
  • Obie mąki przesiewamy do miski, mieszamy. W 2 partiach przesiewamy do masy jajecznej i za każdym razem delikatnie mieszamy. Staramy się nie zniszczyć puszystej strukturę białek. Wykładamy na przygotowane wcześniej jabłka i wyrównujemy wierzch.
  • Pieczemy ok. 40 minut lub 5-10 mi nut dłużej, jeśli użyliśmy mniejszej blachy. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem/nie powinno być kleiste.
  • Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w blaszce do lekkiego przestudzenia, a następnie wyciągamy, układając na płaskiej tacy do góry dnem. Warstwa z jabłkami powinna znaleźć się u góry. Delikatnie odklejamy papier do pieczenia(odcinamy boki, jeśli jest taka potrzeba) i dekorujemy polewą toffee i opcjonalnie także prażonymi orzechami.


1 komentarz: