Masło można zastąpić olejem, a skórkę i sok z cytryny - skórką i sokiem z pomarańczy.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, roztopionego (3/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
WYKONANIE
- Formę z kominem o średnicy 23-24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
- Białka oddzielamy od żółtek. Masło kroimy w kostkę i roztapiamy w rondelku.
- Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu, aż masa będzie jasna i podwoi swoją objętość
- Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dzieży miksera. Dodajemy roztopione i przestudzone masło lub olej, skórkę i sok z cytryny/pomarańczy oraz żółtka ubite z cukrem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do wymieszanych wcześniej składników. Przy użyciu szpatułki ostrożnie łączymy obie masy. Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 40 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem/ nie powinien być kleisty.
- Babkę wyjmujemy z formy dopiero, gdy lekko przestygnie. Dekorujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz