BABKA CYTRYNOWA













Delikatna, puszysta i wilgotna babka, z akcentem w postaci skórki z cytryny. Łatwa w przygotowaniu, długo zachowująca świeżość.
Masło można zastąpić olejem, a skórkę i sok z cytryny - skórką i sokiem z pomarańczy.

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, roztopionego (3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
DODATKOWO: lukier cytrynowy- 1 szklankę cukru pudru mieszamy z ok 3-4 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
  • Formę z kominem o średnicy 23-24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Białka oddzielamy od żółtek. Masło kroimy w kostkę i roztapiamy w rondelku.
  • Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu, aż masa będzie jasna i podwoi swoją objętość
  • Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dzieży miksera. Dodajemy roztopione i przestudzone masło lub olej, skórkę i sok z cytryny/pomarańczy oraz żółtka ubite z cukrem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do wymieszanych wcześniej składników. Przy użyciu szpatułki ostrożnie łączymy obie masy. Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy 40 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem/ nie powinien być kleisty.
  • Babkę wyjmujemy z formy dopiero, gdy lekko przestygnie. Dekorujemy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz