BABKA CYTRYNOWA





SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki roztopionego masła/200 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
DODATKOWO: lukier cytrynowy- 1 szklankę cukru pudru mieszamy z ok 3-4 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu, aż masa będzie jasna i podwoi swoją objętość
  • Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dzieży miksera.
  • Dodajemy roztopione i przestudzone masło lub olej, skórkę i sok z cytryny/pomarańczy oraz żółtka ubite z cukrem.
  • Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do wymieszanych wcześniej składników. 
  • Przy użyciu szpatułki ostrożnie łączymy obie masy.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do  natłuszczonej! foremki z kominem o średnicy ok 25 cm.
  • Pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180༠C bez termoobiegu. 
  • Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem/ nie powinien być kleisty.
  • Babkę wyjmujemy z formy dopiero, gdy lekko przestygnie.
  • Upieczoną i lekko wystudzoną babkę przekładamy na talerz i dekorujemy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz