Sierpień to doskonały czas na przygotowanie faszerowanej, pieczonej papryki. Najlepiej czerwonej, gdyż jest najsłodsza i najbardziej aromatyczna.Przygotowując ją, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Po pierwsze, papryki, które kupujemy, powinny być dość małe i kształtne. Ma to znaczenie, jeśli chcemy, aby upiekły sięszybko i równo, a po upieczeniu ładnie stały i nie przechylały na boki. Poza tym nadzienie powinno być dobrze doprawione, a sama papryka zanurzona w sporej ilości aromatycznego sosu.
------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 8 sztuk
- 9 małych czerwonych papryk/ 1 użyjemy do farszu
- 500 g mięsa mielonego/u mnie łopatka wieprzowa
- 1 torebka ryżu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 4 średnie pieczarki
- 4 ząbki czosnku
- 4 średnie pomidory lub 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- sól morska, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
DODATKOWO: sos pomidorowy - 1 litr domowego bulionu lub 2 ekologiczne kostki warzywne rozpuszczone w 1 l wrzątku i wymieszane z 4 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz 4 łyżkami ketchupu +sól i pieprz.
WYKONANIE
- Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
- Papryki myjemy, odkrawamy czapeczki z szypułką i usuwamy gniazda nasienne.
- Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do szklanej miski i zalewamy wrzątkiem.
- Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach oleju. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do podsmażonych pieczarek. Dodajemy 1 paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy na średnim ogniu przez ok 5 minut. Często mieszamy.
- Zwiększamy ogień i dorzucamy mięso. Dodajemy przyprawy. Kiedy mięso będzie dobrze wysmażone dodajemy obrane ze skóry i drobno pokrojone pomidory lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej. Dusimy na średnim ogniu bez przykrycia przez ok 10-15 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy raz jeszcze. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy wydrążone papryki. Przykrywamy odciętymi czapeczkami.
- Na dno żaroodpornej foremki wlewamy sos pomidorowy i ustawiamy faszerowane papryki. Pieczemy na najniższej półce piekarnika nagrzanego do 190༠C przez ok 40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości papryk. Podajemy gorące.
W najbliższych dniach miałam właśnie w planach przyrządzić takie papryczki...:)
OdpowiedzUsuńMADLENE17, będzie mi bardzo miło jeśli skorzystasz z przepisu. Pozdrawiam
UsuńPiękne zdjęcia, zapisałam wszystkie rady ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplement i zaproszenie. Zaraz zapoznam się z akcją. Pozdrawiam ciepło.
UsuńWitaj Aniu, czy piekarnik ustawiamy na opcje Góra dol?
OdpowiedzUsuńTak, grzanie góra i dół Bez termoobiegu
Usuń