CIASTO KOLIBER/HUMMINGBIRD CAKE

Pyszne amerykańskie ciasto, które śmiało możemy podać jako tort. Podobne w smaku do ciasta marchewkowego i chlebka bananowego jednak zdecydowanie od nich lepsze. Całość  przełożona kremem na bazie lekko słonego serka philadelphia. Ciasto jest dość ciężkie,  ale idealnie wilgotne i delikatne zarazem.

SKŁADNIKI na ciasto
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki mleka lub soku z ananasa
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów pekan lub włoskich
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szklanka pokrojonego na cząstki świeżego ananasa/ może być z puszki
Orzechy prażymy na patelni i drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon.
Dodajemy jajka, olej i mleko. Mieszamy
Ananasy i banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy do wymieszanych wcześniej składników.
Dosypujemy posiekane orzechy. Mieszamy.

Okrągłą formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia/samo dno/ i wylewamy przygotowane ciasto.
Pieczemy ok 1 godzinę w temp. 170༠C lub do tzw suchego patyczka.

SKŁADNIKI na krem
  • 500 g serka philadelphia
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki kremu powinny być w temp pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem. 
Stopniowo cały czas miksując dodajemy kremowy serek i ekstrakt z wanilii.

DODATKOWO
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich
Upieczone ciasto przekrawamy na pół.
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta i smarujemy go 1/3 kremu.
Przykrywamy drugim blatem .
Wierzch i boki ciasta smarujemy kremem.  Posypujemy orzechami.
Przechowujemy w lodówce.

1 komentarz:

  1. Jakie piękne to ciasto! A smakować zapewne smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń