To danie jest bajeczne. Nie wymaga dużego nakładu pracy, jednak zdecydowanie wymaga składników najwyższej jakości. Figi wypełnione serkiem - podobnie jak szynkę parmeńską - należy lekko zapiec w piekarniku, choć osobiście lubię to danie także w wersji bez zapiekania. Tak czy inaczej wszystkie smaki idealnie się komponują.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 średniej wielkości świeże figi
- 4 plasterki szynki parmeńskiej/boczku
- 100 g serka ''blue''/gorgonzola/kozi/roquefort
- 200 g listków szpinaku/rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- krem balsamiczny
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- Figi myjemy i nacinamy na krzyż od góry i wypełniamy pokruszonym serkiem.
- Listki szpinaku lub rukoli myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Z 4 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku formujemy 2 gniazdka. Układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy 4 minuty w temp. ok 200༠C.
- Na tak przygotowanej szynce układamy figi wypełnione serkiem i zapiekamy całość kolejne 4 minuty.
- Talerze dekorujemy szpinakiem lub rukolą i układamy figi z szynką.
- Całość dekorujemy kremem balsamicznym.
Zachwycają mnie kolory tego dania! Cudo!
OdpowiedzUsuńPiękna kompozycja. Uwielbiam takie smaki.
OdpowiedzUsuń