ŚWIEŻE FIGI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

To danie jest bajeczne. Nie wymaga dużego nakładu pracy, jednak zdecydowanie wymaga składników najwyższej jakości. Figi  wypełnione serkiem - podobnie jak szynkę parmeńską - należy lekko zapiec w piekarniku, choć osobiście lubię to danie także w wersji bez zapiekania. Tak czy inaczej wszystkie smaki idealnie się komponują. 

SKŁADNIKI / 2 porcje

  • 2 średniej wielkości świeże figi
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej/boczku
  • 100 g serka ''blue''/gorgonzola/kozi/roquefort
  • 200 g listków szpinaku/rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • krem balsamiczny
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE

  • Figi myjemy i nacinamy na krzyż od góry i wypełniamy pokruszonym serkiem.
  • Listki szpinaku lub rukoli myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  • Z 4 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku formujemy 2 gniazdka. Układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy 4 minuty w temp. ok 200༠C.
  • Na tak przygotowanej szynce układamy figi wypełnione serkiem i zapiekamy całość kolejne 4 minuty.
  • Talerze dekorujemy szpinakiem lub rukolą i układamy figi z szynką. 
  • Całość dekorujemy kremem balsamicznym.

2 komentarze: