Kąski kurczaka w cieście z dodatkiem wiórków kokosowych to bardzo popularne danie, które dostaniemy w każdym chińskim barze. Jest banalnie proste w przygotowaniu więc śmiało możemy samodzielnie przyrządzić je w domu. Zamarynowane wcześniej mięsko jest delikatne, soczyste, bardzo aromatyczne i otoczone puszystą skórką z ciasta kokosowego. Oczywiście wiórki kokosowe można pominąć i dodać nieco więcej mąki. W ten sposób otrzymamy danie bez charakterystycznego smaku, ale równie pyszne i uniwersalne.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 2 małe piersi kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- sól morska, pieprz
- sos sojowy
- olej sezamowy
- przyprawa chińska 5 smaków
- 500 ml oleju rzepakowego/ do głębokiego smażenia
DODATKOWO: słodki sos chili
WYKONANIE
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z białych błon i kroimy w kostkę 2x2 cm. Posypujemy solą, pieprzem, przyprawą "5 smaków", polewamy 2-3 łyżkami sosu sojowego i kilkoma kroplami oleju sezamowego. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- W czasie, gdy kurczak się marynuje - przygotowujemy ciasto. Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodajemy 2 jajka i mleko. Mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe.
- W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej. Powinien sięgać dość wysoko, gdyż będziemy smażyli w głębokim tłuszczu. Zamarynowanego kurczaka maczamy w cieście i delikatnie zanurzamy w oleju. Smażymy na średnim ogniu pilnując, aby kawałki kurczaka nie przypaliły się zanadto.Kiedy uzyskają charakterystyczny brązowy kolor, przenosimy je na ręcznik papierowy w celu odsączenia.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem słodkiego sosu chili, chińskiego makaronu Mie lub puszystego ryżu.
ulubione danie mojego A. również je odtwarzałam w domowych warunkach i jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuńAnulla, zgadzam się z Tobą... kurczak w cieście jest pyszny i zawsze wszystkim smakuje. Pozdrawiam
UsuńMusi być fajne połączenie smaków, muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńOlko, spróbuj koniecznie. Naprawdę warto;-) wszystkiego dobrego
Usuń