ZIEMNIAKI GRATIN

Gratin to tradycyjna francuska zapiekanka z cieniutkich talarków ziemniaczanych, zanurzonych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym.  Pieczone w ten sposób ziemniaki  zawsze wychodzą mięciutkie, delikatnie kremowe i wprost rozpływają się w ustach. Są idealnym dodatkiem do uroczystego obiadu lub wykwintnej kolacji. Aby sos nie wyszedł wodnisty, a upieczone ziemniaczki "trzymały formę" warto pamiętać, aby nie moczyć ich wcześniej w wodzie.W ten sposób wypłukujemy z nich skrobię, która jest niezbędna, aby zagęścić sos i związać ze sobą ziemniaki. Oryginalnie kolejne warstwy ziemniaczków posypuje się serem Gruyere, lecz ja zdecydowanie wolę wersję z dodatkiem podsmażonej z czosnkiem cebuli. 

SKŁADNIKI / 6 porcji

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub sera gruyere
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: świeży tymianek, różowy pieprz
WYKONANIE
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry (ok. 2 mm), im cieńsze, tym zapiekanka szybciej się upiecze. Pokrojonych ziemniaków nie płuczemy.
  • Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka. Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy cebulę i podsmażamy cały czas mieszając, przez około 5-7 minut, aż zrobi się miękka i szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy mieszając przez kolejne 2-3 minuty. Uważamy, aby nie przypalić czosnku.
  • Naczynie do zapiekania dobrze natłuszczamy masłem, a następnie układamy kolejno: warstwę ziemniaków, którą posypujemy solą i pieprzem oraz warstwę cebuli i czosnku. Kolejne warstwy układamy do momentu, aż zużyjemy wszystkie produkty, przy czym na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki.
  • Tak przygotowaną zapiekankę polewamy śmietaną ( zalewa powinna sięgać wierzchu/) i posypujemy parmezanem.
  • Przykrywamy folią i pieczemy w ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200༠C. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmujemy folię, aby zapiekanka ładnie się przyrumieniła. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy zapiekankę na około 15-20  minut (można dłużej), aby stężała.
  • Przed podaniem wierzch posypujemy różowym pieprzem i/lub listkami tymianku. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tak przyrządzone ziemniaczki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NASHELLY; ja również je uwielbiam , choć szczerze mówiąc lubię ziemniaczki w każdej postaci ;-p
      dziękuję za pozdrowienia
      ściskam\ania

      Usuń