JABŁKA CUKIERKI / CANDY APPLE


Moje dzieci uwielbiają jabłka w twardej cukrowej otoczce i gdy tylko jest ku temu okazja pożerają je kilogramami ;-) Takie jabłuszka nie są trudne do wykonania, a wyglądają obłędnie i smakują pysznie.  Są obowiązkową pozycją na Halloween, a także na każdym urodzinowym przyjęciu. 


SKŁADNIKI
  • 6 średnich twardych jabłek/ u mnie czerwone Golden Delicious, ale mogąbyc także Granny Smith, Janagold, Jonathan
  • 6 szt drewnianych patyczków/na Halloween proponuję  drewniane gałązki
  • 2 szklanki białego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu/ moje dzieci za nim nie przepadają więc pominęłam
DODATKOWO: termometr cukierniczy lub miseczka z bardzo zimną wodą, arkusz papieru do pieczenia, odrobina oleju
WYKONANIE
  • Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Z każdego usuwamy ogonek i w jego miejsce wbijamy drewniany patyczek.
  • Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
  • Do niedużego, ale dość głębokiego rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy wodę, miód oraz barwnik. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu  nie mieszając podczas gotowania.
  • Do rondelka wkładamy termometr cukierniczy( nie powinien dotykać dna!) i czekamy, aż wskaże temp. 150 ༠C. W moim przypadku zajęło to 20 minut. Jeśli nie posiadamy termometru, wówczas po upływie wskazanego czasu sprawdzamy temp. nabierając na  łyżeczkę  trochę cieczy i wlewając ją do miseczki z bardzo zimną wodą. Jeśli zastygnie, to znak, że temp. płynu jest odpowiednia.
  • Gdy mieszanina osiągnie właściwą temperaturę, zdejmujemy rondel z ognia.
  • W tak przygotowanym syropie kolejno zanurzamy jabłuszka.  Przechylając garnek na boki i równocześnie okręcając jabłko na patyku staramy się dokładnie pokryć je płynnym cukrem. Na tym etapie pracujemy naprawdę szybko! Nadmiar  cieczy powinien kapać z powrotem do garnka. 
  • Powleczone glazurą jabłka przenosimy na blachę wyłożoną papierem i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.W ciągu zaledwie kilku minut cukierki będą twarde i gotowe do jedzenia.
  • Candy Apple źle znoszą przechowywanie, szczególnie jeśli wilgotność powietrza jest duża, dlatego powinny być zjedzone w ciągu 24 godzin.








4 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyszły. Uwielbiam takie jabłka od czasu kiedy kupę lat temu, jeszcze jako dziecko, spróbowałam je po raz pierwszy podczas jarmarku bożonarodzeniowego w Berlinie. Od tego czasu, gdy tylko uda mi się w grudniu wyskoczyć na taki jarmark, jabłko jest obowiązkowym punktem programu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś jadłam podobne na jakimś festiwalu. zupełny odlot! :]

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nie jadłam...:( a wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no i pycha:)pozdrowienia od http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń