Soczyste i delikatne piersi kurczaka krótko smażone na maśle, a następnie owinięte w plastry boczku i zapiekane z soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz cząstkami cytryny i czosnkiem. 
To danie w zasadzie robi się samo. Piersi kurczaka wystarczy dobrze doprawić, owinąć w cieniutkie plastry boczku, ułożyć w brytfance i dorzucić warzywa. Jeszcze tylko odrobina oliwy... i do piekarnika. Proste, pyszne i szybkie danie. W sam raz na niedzielny obiad.
To danie w zasadzie robi się samo. Piersi kurczaka wystarczy dobrze doprawić, owinąć w cieniutkie plastry boczku, ułożyć w brytfance i dorzucić warzywa. Jeszcze tylko odrobina oliwy... i do piekarnika. Proste, pyszne i szybkie danie. W sam raz na niedzielny obiad.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 piersi kurczaka
 - 6 długich plastrów boczku
 - 1 cytryna sparzona i pokrojona na ćwiartki
 - 150 g pomidorków koktajlowych
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżka masła
 - 3 łyżki oliwy
 
WYKONANIE
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Każdą pierś kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo w poziomie. Powinniśmy otrzymać 6 podobnej grubości kawałków.
 - Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Skrapiamy 1 łyżką oliwy. Odstawiamy na 20 minut do zamarynowania (można na całą noc).
 - Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy foremkę w której będziemy piekli kurczaka.
 - Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dorzucamy czosnek w łupinach oraz zamarynowane piersi kurczaka. Smażymy na dużym ogniu po około 2 minuty z każdej strony.
 - Każdy kawałek owijamy plastrem boczku i układamy w brytfance. Dodajemy umytą i pokrojoną na ćwiartki cytrynę, podsmażony czosnek oraz pomidorki koktajlowe (mogą być z gałązkami). Całość polewamy sokami z patelni i skrapiamy oliwą.
 - Pieczemy ok. 15-20 minut (w zależności od grubości filetów). Przed podaniem każdy kawałek skrapiamy ciepłym sokiem z cytryny i nacieramy upieczonym czosnkiem.
 - Podajemy z ryżem, ziemniaczkami lub kaszą jaglaną.
 






Właśnie w ten sposób przygotowuję obiad, jak mam mało czasu:) A jest tak smaczny:)
OdpowiedzUsuńBardzo podobny przepis do jednego wg Jamiego Olivera. Kurczak przygotowany w ten sposób jest pycha :)
OdpowiedzUsuńOLKO;W swojej kuchni często korzystam z przepisów Jamiego, gdyż bardzo odpowiada mi jego styl gotowania; ma być prosto, szybko i pysznie. Pozdrawiam:-)
Usuń