SALSA Z MANGO



Salsa z mango jest łatwa do wykonania i doskonale smakuje z chipsami z tortilli, tacos lub jako świeża posypka do grillowanego kurczaka, wieprzowiny czy ryb. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na salsę, jednak zachęcam do eksperymentowania. Sama bardzo często dodaje do niej pokrojonego pomidora, ogórka i awokado. Czasami dorzucam także świeżego ananasa. Kocham tę salsę za słodki, tropikany i orzeźwiający smak. I od razu zazanczam - słodycz mango nie jest przytłaczająca ;-)

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 papryczka chili
  • 1 garść świeżej kolendry/mięty
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 limonki/sok i otarta skórka
  • sól morska, pieprz
OPCJONALNIE:1 ogórek gruntowy / obrany i pokrojony w drobną kosteczkę lub 1 świeży pomidor pozbawiony skóry i pestek, pokrojony w drobną kostkę

WYKONANIE
  • Mango myjemy, obieramy, odkrawamy owoc od pestki i kroimy w drobną kostkę.
  • Papryczkę chili oraz kolendrę myjemy i razem z cebulką drobno siekamy. Na tym etapie możemy dodać drobno pokrojonego ogórka lub/i pokrojonego pomidora.
  • Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy, tarty imbir, sok z limonki, oliwę oraz sól i pieprz. 
  • Całość delikatnie mieszamy, posypujemy skórką otartą z limonki i chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz