Salsa z mango jest łatwa do wykonania i doskonale smakuje z chipsami z tortilli, tacos lub jako świeża posypka do grillowanego kurczaka, wieprzowiny czy ryb. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na salsę, jednak zachęcam do eksperymentowania. Sama bardzo często dodaje do niej pokrojonego pomidora, ogórka i awokado. Czasami dorzucam także świeżego ananasa. Kocham tę salsę za słodki, tropikalny i orzeźwiający smak.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje-----------------------------------------------
- 1 mango
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- 1 papryczka chili
- 1 garść świeżej kolendry/mięty
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 limonki/sok i otarta skórka
- sól morska, pieprz
OPCJONALNIE:1 ogórek gruntowy / obrany i pokrojony w drobną kosteczkę lub 1 świeży pomidor pozbawiony skóry i pestek, pokrojony w drobną kostkę
WYKONANIE
- Mango myjemy, obieramy, odkrawamy owoc od pestki i kroimy w drobną kostkę.
- Papryczkę chili oraz kolendrę myjemy i razem z cebulką drobno siekamy. Na tym etapie możemy dodać drobno pokrojonego ogórka lub/i pokrojonego pomidora.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy, tarty imbir, sok z limonki, oliwę oraz sól i pieprz.
- Całość delikatnie mieszamy, posypujemy skórką otartą z limonki i chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz