LECZO


Leczo to rodzaj  ragout warzywnego z pomidorów, cebuli, świeżej papryki, bakłażanów, cukinii, kabaczka. Tak przyrządzone podaje się jako dodatek do potraw mięsnych lub jeśli wzbogacimy je o podsmażone plasterki kiełbaski, wówczas może być serwowane jako samodzielne danie. Ja uwielbiam leczo w wersji na bogato, czyli wszystkie dostępne warzywa plus jak najlepszej jakości chuda kiełabaska. Zimą z braku dostępności świeżych warzyw przygotowuję je tylko z czterech podstawowych składników: cebuli, kiełbasy, papryki i pieczarek. Nieco inne, ale równie smaczne.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 400 g chudej kiełbasy dobrej jakości (np. myśliwska, lisiecka, jałowcowa)
  • 3-4 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryka  
  • 250 g małych pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml gorącego bulionu lub wody
  • 2 łyżki sosu sojowego / można pominąć
PRZYPRAWY: 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki chili w proszku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru
OPCJONALNIE: pokrojona cukinia, bakłażan, kawałek kabaczka
WYKONANIE

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, pieczarki w plastry. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. 
  • W szerokim rondlu lub na patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, aż zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy, uważamy, aby nie zrumienić cebuli za bardzo. Dodajemy kiełbasę i czosnek. Smażymy przez ok 2-3 minuty, aż kiełbasa lekko się przyrumieni. Dodajemy pokrojone pieczarki i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. Po chwili dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i sos sojowy. Mieszamy, aż wszystkie składniki pokryją się pastą. Dolewamy szklankę gorącego bulionu lub wody. Dosypujemy wszystkie przyprawy. Smażymy 1 minutę. Stopniowo dolewamy passatę pomidorową. 
  • Mieszamy, zagotowujemy i zmniejszamy gaz do małego. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstoś leczo regulujemy bulionem lub wodą.
  • Podajemy na gorąco,  w głębokich miseczkach z dodatkiem świeżej bagietki lub kromki razowego chleba. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Kasiu, leczo rzeczywiście wyszło wyśmienite. Zajadaliśmy się nim przez kilka kolejnych dni. Muszę powiedzieć, że im częściej się je przygrzewa tym jest smaczniejsze. Trzeba tylko uzupełniać je odrobiną sosu lub soku pomidorowego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń