Genialny sos, którego głównym składnikiem są pokrojone w cieniutkie plastry polędwiczki wieprzowe w otoczeniu bardzo aromatycznego pomidorowego sosu z dodatkiem dużej ilości czosnku i kaparów. Najlepiej smakuje podany z makaronem ugotowanego al dente. Koniecznie z dodatkiem parmezanu i świeżej bazylii.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 5 ząbków czosnku startego na tarce
- 3 łyżki kaparów
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 mała cebula drobno pokrojona
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów lub ok 400 ml passaty pomidorowej/polecam CIRIO
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
DODATKOWO: makaron penne, tagliatelle lub farfalle, listki świeżej bazylii
_________________________________________
WYKONANIE
- Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy z błon i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Przekładamy na półmisek.
- Doprawiamy solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz słodką i ostrą papryką. Dodajemy 2 ząbki startego czosnku i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy i zostawiamy na minimum 30 minut do zamarynowania.
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, nie przelewamy wodą.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i w 2-3 partiach wrzucamy zamarynowane mięso i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Smażymy na dużym gazie przez około 4 minuty, aż mięso zbrązowieje. Dodajemy pozostały czosnek i smażymy 1 minutę. Dorzucamy kapary, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i stopniowo dolewamy bulion lub wodę np. z gotującego się makaronu oraz pomidory z puszki lub passatę.
- Gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką na małym gazie przez ok. 10 minut.W tym czasie sos powinien lekko zgęstnieć.
- Podajemy z makaronem. Przed podaniem posypujemy parmezanem i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz