Nie bez powodu słatka grecka należy do najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest kolorowa, pyszna w smaku i prosta w przygotowaniu. Najlepsza oczywiście latem, gdy o świeże, pachnące warzywa nietrudno. W oryginanej wersji nie występuje sałata lodowa oraz sos jogurtowy jednak moim zdaniem sałatka wzbogacona o dodatek tych składników znacząco zyskuje na jakości. Często dorzucam też pokrojone na cząstki suszone pomidory.
----------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 2 pomidory malinowe
- 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
- 1 mała cebula czerwona
- 1/2 szklanki czarnych lub/i zielonych oliwek
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 papryka zielona lub/i czerwona
- 200 g sera feta
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: 200 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól
WYKONANIE
- Pomidory oraz paprykę myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Ogórki myjemy, obieramy i również kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka Oliwki kroimy w krążki.
- Wszystkie składniki wrzucamy do szklanej miski i na końcu(aby nie zwiędła)dodajemy pokrojoną sałatę lodową.
- Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
- Na wierzch kruszymy fetę i posypujemy roztartymi w palcach ziołami prowansalskimi.
- Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Tak przygotowanym sosem polewamy wierzch sałatki.
- Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz