SAŁATKA GRECKA

Nie bez powodu słatka grecka należy do najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest kolorowa, pyszna w smaku i prosta w przygotowaniu. Najlepsza oczywiście latem, gdy o świeże, pachnące warzywa nietrudno. W oryginanej wersji nie występuje sałata lodowa oraz sos jogurtowy jednak moim zdaniem sałatka wzbogacona o dodatek tych składników znacząco zyskuje na jakości. Często dorzucam też pokrojone na cząstki suszone pomidory.

----------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 pomidory malinowe 
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 szklanki czarnych lub/i zielonych oliwek 
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 papryka zielona lub/i czerwona
  • 200 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: 200 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól
WYKONANIE
  • Pomidory oraz paprykę myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Ogórki myjemy, obieramy i również kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka Oliwki kroimy w krążki.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do szklanej miski i na końcu(aby nie zwiędła)dodajemy pokrojoną sałatę lodową.
  • Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
  • Na wierzch kruszymy fetę i posypujemy roztartymi w palcach ziołami prowansalskimi.
  • Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Tak przygotowanym sosem polewamy wierzch sałatki.
  • Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz