Najlepsze bananowe muffinki. Wilgotne, mięciutkie, wypełnione rozpływającymi się kawałkami czekolady. Dzięki bananom długo utrzymujące świeżość. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przed samym podaniem udekorowałam je kremem śmietankowo-miodowym i oprószyłam cukrem wymieszanym z cynamonem.
--------------------------------------
SKŁADNIKI / 12 sztuk
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g czekolady pokrojonej w drobną kostkę / mlecznej, białej, gorzkiej
KREM ŚMIETANKOWO-MIODOWY
wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30 lub 36%
- 1-2 łyżki miodu
POSYPKA
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
WYKONANIE
- KREM: W dzieży miksera umieszczamy mascarpone, kremówkę i miód. Ubijamy do otrzymania gęstej masy ( nie za długo, aby krem się nie zważył). Przekładamy do rękawa cukierniczego. Wkładamy do lodówki.
- MUFFINKI: Piekarnik rozgrzewamy do 180༠C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Do formy na muffiny wkładamy 12 papilotek.
- Banany blendujemy na jednolitą masę lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Jajka, olej i cukier mieszamy na gładką masę.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy i dodajemy purée z bananów.
- Na koniec dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek ( do 3/4 wysokości).
- Pieczemy 20 minut lub do momenty, gdy muffiny będą ładnie zarumienione. Gotowość sprawdzamy wbijając drewniany patyczek (po wyjęciu powinien być suchy).
- Studzimy na kratce.
- Przed podaniem dekorujemy kremem śmietankowo-miodowym i posypujemy posypką cynamonową.
Nigella zna się na rzeczy:) Pycha!
OdpowiedzUsuńDroga TYNO, muffiny nie tylko pyszne, ale i niezawodne. Pozdrawiam
UsuńAnia