MUFFINY BANANOWE

Najlepsze bananowe muffinki jakie do tej pory przygotowałam. Wilgotne, mięciutkie, wypełnione rozpływającymi się kawałkami czekolady. Dzięki bananom długo utrzymujące świeżość. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Przed samym podaniem udekorowałam je pysznym kremem śmietankowo-miodowym i oprószyłam cukrem wymieszanym z cynamonem.W sezonie szkolnym często przygotowuję je wieczorem, w wersji bez kremu, a rano pakuję córkom jako drugie śniadanie do szkoły.

SKŁADNIKI / 12 sztuk

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g czekolady pokrojonej w drobną kostkę / mlecznej, białej, gorzkiej
KREM ŚMIETANKOWO-MIODOWY
wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone ( minimum 24 godziny)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 lub 36%
  • 1-2 łyżki miodu
POSYPKA
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
WYKONANIE
  • KREM: W dzieży miksera umieszczamy mascarpone, kremówkę i miód. Ubijamy do otrzymania gęstej masy ( nie za długo, aby krem się nie zważył). Przekładamy do rękawa cukierniczego. Wkładamy do lodówki.
  • MUFFINKI: Piekarnik rozgrzewamy do 180༠C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Do formy na muffiny wkładamy 12 papilotek.
  • Banany blendujemy na jednolitą masę lub dokładnie rozgniatamy widelcem
  • Jajka, olej i cukier mieszamy na gładką masę.
  • Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy i dodajemy purée z bananów.
  • Na koniec dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i krótko mieszamy.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek ( do 3/4 wysokości).
  • Pieczemy 20 minut lub do momenty, gdy muffiny będą ładnie zarumienione. Gotowość sprawdzamy wbijając drewniany patyczek (po wyjęciu  powinien być suchy).
  • Studzimy na kratce.
  • Przed podaniem dekorujemy kremem śmietankowo-miodowym i posypujemy posypką cynamonową.

2 komentarze:

  1. Nigella zna się na rzeczy:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga TYNO, muffiny nie tylko pyszne, ale i niezawodne. Pozdrawiam
      Ania

      Usuń