Moussaka, znana jako tradycyjne danie kuchni greckiej( choć w rzeczywistości pochodzi z Bliskiego Wschodu), to warstwowa zapiekanka, której głównymi składnikami są: bakłażany, chude mielone mięso w sosie pomidorowym oraz kremowy beszamel. Doskonała na imprezy, wygodna do odgrzewania. Pięknie wygląda, jest sycąca i smaczna.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 porcji-------------------------------------------
- 2 bakłażany (ok 600 g)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki / polecam CIRIO
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem lub wodą)
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- sól morska, czarny pieprz
BESZAMEL
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- ZIEMNIAKI obieramy, płuczemy, kroimy w plastry i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozkładamy pojedynczą warstwą na dużym talerzu. Jeśli ziemniaki są młode, wystarczy je dokładnie obsmażyć.
- BAKŁAŻANY myjemy, kroimy w plastry grubości ok 0,5 cm. Solimy z obu stron i odstawiamy na 20 ( ma to zapobiec goryczce, szczególnie, gdy warzywa są spore i mają duże pestki). Osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na złoty kolor w dość dużej ilości oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- SOS POMIDOROWY: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przez około 5 minut. Często mieszamy, nie rumienimy.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także mielone mięso (najlepiej w 2-3 partiach). Smażymy na dużym ogniu, ok 5 minut, cały czas mieszając. Wlewamy wino, redukujemy. Dodajemy zioła, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Stopniowo dolewamy passatę pomidorową i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do małego i dusimy pod przykryciem przez ok 20 minut. Dodajemy miód lub cukier, mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotujemy 15-20 minut, bez przykrycia, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Od czasu do czasu mieszamy. Wyjmujemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego.
- BESZAMEL: W rondelku, na umiarkowanym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając przez około 2 minuty. Stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje i nabierze aksamitnej, gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy połowę tartego parmezanu. Mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy rondel z ognia.
- Wysokie żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę sosu mięsnego, bakłażany i sos mięsny, aż do wykorzystania wszystkich składników, przy czym na górze powinny znaleźć się bakłażany.
- Po wierzchu zapiekanki rozprowadzamy beszamel. Posypujemy resztą parmezanu.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ༠C przez około 50 minut. W połowie pieczenia (gdyby wierzch zapiekanki zbyt się przypiekał) przykrywamy wierzch arkuszem folii aluminiowej.
jadłam ją co drugi dzień będąc na Kos, taka jest pyszna :))
OdpowiedzUsuńKAROLA, ja również zajadałam się musaką będąc w Grecji:-p jednak nieskromnie powiem że lepiej smakuje mi domowa wersja zapiekanki. Te greckie jak dla mnie były za mało doprawione
UsuńJedna z najlepszych zapiekanek jaką wymyślono ;) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate!
OdpowiedzUsuń