Pancakes czyli naleśniki w stylu amerykańskim. Cudownie lekkie, puszyste i grube. Smażone beztłuszczowo na suchej patelni. Bardzo szybkie do zrobienia, bez konieczności ubijania składników. Świetnie smakują posypane cukrem lub polane syropem klonowym. Warto spróbować dodać do ciasta garść borówek amerykańskich lub wcisnąć w nie, tuż po wylaniu na patelnię, plasterki jabłka, gruszki czy świeżych truskawek.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 1 szklanka kefiru, maślanki lub pół na pół jogurtu naturalnego i mleka
- 1 szklanka mąki (150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 25 g masła lub oleju
WYKONANIE
- Masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia, odstawiamy z ognia, dodajemy miód lub cukier, mieszamy.
- 1 łyżkę jogurtu, kefiru lub maślanki mieszamy z sodą oczyszczoną i odstawiamy na 2 minuty.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, rozpuszczone masło z miodem, kefir i jogurt/maślankę lub kefir z sodą. Mieszamy łyżką lub rózgą, krótko, tylko do połączenia składników. Zostawiamy na ok 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Na rozgrzaną suchą patelnię wykładamy po 1 łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smażymy na średnim ogniu, po 1-2 minuty z każdej strony. Przewracamy na drugą stronę, kiedy placuszki zaczną brązowieć od spodu, a na powierzchni pojawią się bąbelki.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wyglądają kusząco, a przepis wydaje się dość prosty i szybki, spróbuję na pewno :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://www.kuchnialetycji.blogspot.com/
Zrobilam wlasnie z tego przepisu. Niestety ciasto jest tak rzadkie ze pancakesy wychodza jak zwykle nalesniki. Nie sa niestety tak puszyste i wysokie jak na zdjeciu. W smaku ok.
OdpowiedzUsuń