PANCAKES

Pancakes czyli naleśniki w stylu amerykańskim, cudownie lekkie, puszyste i grube. Bardzo szybkie do zrobienia, bez konieczności ubijania składników.  Świetnie smakują posypane cukrem lub polane syropem klonowym. Warto spróbować dodać do ciasta garść borówek amerykańskich lub wcisnąć w nie, tuż po wylaniu na patelnię, plasterki jabłka, gruszki czy świeżych truskawek. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 25 g masła lub oleju
WYKONANIE
  • Masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia, odstawiamy z ognia, dodajemy miód lub cukier, mieszamy. 1 łyżkę jogurtu mieszamy z sodą oczyszczoną i odstawiamy na 2 minuty.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia  przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, rozpuszczone masło z miodem, jogurt i jogurt z sodą. Mieszamy łyżką lub rózgą, krótko, tylko do pierwszego połączenia składników. Zostawiamy na ok 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Na rozgrzaną suchą patelnię wykładamy po 1 łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smażymy na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Przewracamy na drugą stronę, kiedy placuszki zaczną brązowieć od spodu, a na powierzchni pojawią się bąbelki.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.


2 komentarze:

  1. Wyglądają kusząco, a przepis wydaje się dość prosty i szybki, spróbuję na pewno :))

    Pozdrawiam,
    http://www.kuchnialetycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam wlasnie z tego przepisu. Niestety ciasto jest tak rzadkie ze pancakesy wychodza jak zwykle nalesniki. Nie sa niestety tak puszyste i wysokie jak na zdjeciu. W smaku ok.

    OdpowiedzUsuń