PANCAKES

Pancakes czyli naleśniki w stylu amerykańskim są cudownie puszyste i grube. Świetnie smakują posypane cukrem lub polane syropem klonowym. Warto spróbować dodać do ciasta garść borówek amerykańskich lub wcisnąć w nie tuż po wylaniu na patelnię plasterki jabłka, gruszki czy świeżych truskawek. Moje dzieci uwielbiają jeść je z nutellą i zimnym  jogurtem. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 szklanka mleka/maślanki/jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła/oleju
  • skórka otarta z cytryny/można pominąć
WYKONANIE
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia  przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło, mleko, cukier i -jeśli dodajemy- skórkę z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy na ok 10 minut, aby ciasto "odpoczęło".
  • Na rozgrzaną suchą patelnię wylewamy chochelką porcje ciasta. Możemy teraz dodać plasterki owoców. Kiedy placuszki zaczną brązowieć od spodu, a na powierzchni pojawią się bąbelki przewracamy je na drugą stronę.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.


1 komentarz:

  1. Wyglądają kusząco, a przepis wydaje się dość prosty i szybki, spróbuję na pewno :))

    Pozdrawiam,
    http://www.kuchnialetycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń