ZIELONA SAŁATKA Z AWOKADO

Ta składająca się w większości z zielonych warzyw sałatka, to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej chrupiącą sałatę, miękkie avocado i mnóstwo zdrowych zielonych kiełków. Dodatek żółtego sera sprawia, że po zjedzeniu jej na długo pozostaniemy syci, dlatego świetnie nadaje się jako przekąska w porze lunchu. Koniecznie spróbujcie !

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/ 2 szklanki starego żółtego sera/ cheddar lub gouda
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 2 cebulki dymki
  • 1 avocado/ dałam 2
  • 1 opakowanie kiełków bokuła lub rzodkiewki
  • 1 garść listków bazylii
  • oliwa
DODATKOWO: sos winegret - 2 łyżki soku z cytryny mieszamy z 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i  4 łyżki oliwy. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

WYKONANIE
Zaczynamy od pokrojenia najtwardszych warzyw.
  • Cebulę i ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Bazylię siekamy.
  • Avocado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy owoc. Kroimy w kostkę i skrapiamy oliwą.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Sałatę obieramy z wierzchnich liści i drobno kroimy.
  • Wszystkie warzywa przekładamy do szklanej miski. Dosypujemy kiełki. Całość polewamy sosem winegret i delikatnie mieszamy.
  • Podajemy - jako samodzielne danie - z dodatkiem chrupiącej bagietki lub jako dodatek do mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz