Ta składająca się w większości z zielonych warzyw sałatka, to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej chrupiącą sałatę, miękkie awokado i dużo zdrowych zielonych kiełków. Dodatek żółtego sera sprawia, że po zjedzeniu jej na długo pozostaniemy syci, dlatego świetnie nadaje się jako przekąska w porze lunchu. Koniecznie spróbujcie !
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1/2 sałaty rzymskiej lub lodowej
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/ 2 szklanki starego żółtego sera, np. cheddar lub gouda
- 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
- 2 cebulki dymki
- 1 awokado
- 1 opakowanie świeżych kiełków
- garść listków bazylii
- oliwa
DODATKOWO: sos winegret - 2 łyżki soku z cytryny mieszamy z 1 łyżeczką musztardy Dijon, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz 4 łyżki oliwy. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
WYKONANIE
- Cebulę i ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bazylię siekamy.
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy owoc. Kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy, sałatę obieramy z wierzchnich liści i kroimy.
- Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dosypujemy kiełki i starty ser. Polewamy sosem winegret i delikatnie mieszamy.
- Podajemy - jako samodzielne danie, z dodatkiem chrupiącej bagietki lub jako dodatek do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz