ZIELONA SAŁATKA Z AWOKADO

Ta składająca się w większości z zielonych warzyw sałatka, to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej chrupiącą sałatę, miękkie awokado i dużo zdrowych zielonych kiełków. Dodatek żółtego sera sprawia, że po zjedzeniu jej na długo pozostaniemy syci, dlatego świetnie nadaje się jako przekąska w porze lunchu. Koniecznie spróbujcie !

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/ 2 szklanki starego żółtego sera, np. cheddar lub gouda
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 2 cebulki dymki
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie świeżych kiełków 
  • garść listków bazylii
  • oliwa
DODATKOWO: sos winegret - 2 łyżki soku z cytryny mieszamy z 1 łyżeczką musztardy Dijon, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz  4 łyżki oliwy. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

WYKONANIE
  • Cebulę i ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bazylię siekamy. 
  • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy owoc. Kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy, sałatę obieramy z wierzchnich liści i kroimy.
  • Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dosypujemy kiełki i starty ser. Polewamy sosem winegret i delikatnie mieszamy.
  • Podajemy - jako samodzielne danie, z dodatkiem chrupiącej bagietki lub jako dodatek do mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz