Salsa ze świeżych pomidorów to idealny dodatek do wielu - nie tylko meksykańskich- dań. Możecie podawać ją praktycznie ze wszystkim i do wszystkiego. Świetnie smakuje z gorącym chili con carne lub z opieczoną bułką z twarożkiem. Może być zdrowym dodatkiem do nachos, chipsów, tortilli. Sprawdzi się także jako sos do różnego rodzaju wrapów lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Jest orzeźwiająca w smaku, lekko pikantna, aromatyczna... Najlepsza oczywiście latem. Zimą polecam przygotować salsę z dobrej jakości pomidorów z puszki Zamiast posiekanej kolendry śmiało możecie dodać miętę lub po prostu natkę pietruszki. Pamiętajcie, że wszystkie warzywa powinny być jak najdrobniej pokrojone.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 3 dojrzałe pomidory/ np. malinowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- ¹⧸₂ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- garść listków świeżej kolendry lub/i mięty lub/i natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
- sól morska, pieprz
- ¹⧸₂ łyżeczki miodu lub syropu klonowego (można dać więcej, jeśli pomidory są kwaśne)
WYKONANIE
- Pomidory nacinamy "na krzyż" (tylko skórkę), zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1-2 minuty. Wyjmujemy z wody, zdejmujemy skórę (łatwo odchodzi), kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona wraz z sokiem. Miąższ kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki.
- Papryczkę chili kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona, drobniutko siekamy.
- Cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce.
- Wszystkie warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną kolendrę lub/i miętę lub /i natkę pietruszki.
- Dodajemy sok z limonki, oliwę, miód oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 10 minut.
Taka jaką lubię, pikantna i bardzo drobno posiekana. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń