SALSA POMIDOROWA / PICO DE GALLO


Salsa ze świeżych pomidorów to idealny dodatek do wielu  - nie tylko meksykańskich- dań. Możecie podawać ją praktycznie ze wszystkim i do wszystkiego. Świetnie smakuje z gorącym chili con carne lub z opieczoną bułką z twarożkiem. Może być zdrowym dodatkiem do nachos, chipsów, tortilli. Sprawdzi się także jako sos do różnego rodzaju wrapów lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla.     Jest orzeźwiająca w smaku, lekko pikantna, aromatyczna... Najlepsza oczywiście latem. Zimą polecam przygotować salsę z dobrej jakości pomidorów z puszki  Zamiast posiekanej kolendry śmiało możecie dodać miętę lub po prostu natkę pietruszki. Pamiętajcie, że wszystkie warzywa powinny być jak najdrobniej pokrojone.       
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 3 dojrzałe pomidory/ np. malinowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ¹⧸₂ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • garść listków świeżej kolendry lub/i mięty lub/i natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól morska, pieprz
  • ¹⧸₂ łyżeczki miodu lub syropu klonowego (można dać więcej, jeśli pomidory są kwaśne)
WYKONANIE
  • Pomidory nacinamy "na krzyż" (tylko skórkę), zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1-2 minuty. Wyjmujemy z wody, zdejmujemy skórę (łatwo odchodzi), kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona wraz z sokiem. Miąższ kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki.
  • Papryczkę chili kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona, drobniutko siekamy.
  • Cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce.
  • Wszystkie warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną kolendrę lub/i miętę lub /i natkę pietruszki.
  • Dodajemy sok z limonki, oliwę, miód oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 10 minut. 

1 komentarz:

  1. Taka jaką lubię, pikantna i bardzo drobno posiekana. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń