ZUPA-KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Uwielbiam paprykę, szczególnie o tej porze roku. Jest słodziutka, aromatyczna i pachnąca. Aż trudno się jej oprzeć.  Szczególnym uczuciem darzę jednak zupę którą można z niej wyczarować. Gęstą, kremową i wprost obłędnie pachnącą. Najlepszą z dodatkiem ciepłej grzanki posmarowanej kremowym twarożkiem. Poezja ;-)

SKŁADNIKI / 6-8 porcji
  • 6 czerwonych papryk średniej wielkości
  • 6 pomidorów średniej wielkości
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 l domowego bulionu 
  • 1 szklanka soku pomidorowego/można pominąć
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżki octu balsamicznego
DODATKOWO: chrupiąca bagietka, kremowy twarożek, odrobina gęstej śmietany 
WYKONANIE

  • Papryki myjemy oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na 4 części każdą. Pomidory myjemy i kroimy na 4 części każdy. Czosnek obieramy.
  • Do żaroodpornego naczynia wkładamy przygotowane wcześniej warzywa i papryczkę chili. Polewamy obficie oliwą, solimy i posypujemy pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190༠C i pieczemy ok 20 minut. Upieczone warzywa zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie zdejmujemy z nich skórę.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego i smażymy jeszcze ok 2 minuty. Tak przygotowaną dodajemy do upieczonych warzyw i blendujemy wszystko na krem.
  • Przelewamy do garnka, dodajemy bulion i sok pomidorowy. Gotujemy  ok 10 minut.
  • Ilość dodanego bulionu i soku możemy zwiększać/zmniejszać w zalezności od tego, jak gęstą zupę chcemy otrzymać.
  • Można dodać odrobinę ricotty lub gęstej śmietany.

1 komentarz:

  1. Mam taką w planach na jutrzejszy obiad:) Pyszność!

    OdpowiedzUsuń