ZUPA-KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Uwielbiam paprykę, szczególnie o tej porze roku. Jest słodziutka, aromatyczna i pachnąca. Aż trudno się jej oprzeć.  Szczególnie lubię zupę, którą można z niej wyczarować. Gęstą, kremową i wprost obłędnie pachnącą. O intensywnym smaku i kolorze. Najlepszą z dodatkiem orzeszków pinii i kremowego twarożku

SKŁADNIKI / 6-8 porcji

  • 5 czerwonych papryk średniej wielkości
  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • 1/3 papryczki chili / można dać mniej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 750 ml warzywnego bulionu (można użyć rosołu)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki w proszku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
DODATKOWO: orzeszki pinii uprażone na suchej patelni, kremowy twarożek, np. kozi, wędzona papryka w proszku
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu.
  • Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą kroimy na 4 części
  • Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych.
  • Przygotowane warzywa układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika. Skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. 
  • Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie zdejmujemy skórę z warzyw. Przekładamy do kielicha blendera  lub do garnka - jeśli będziemy używali blendera-żyrafy.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z wysokim rantem lub w garnku, na 2 łyżkach oliwy, przez około 4 minuty. Często mieszamy, nie rumienimy. 
  •  Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego i smażymy jeszcze  2 minuty. Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki oraz słodką i wędzoną paprykę w proszku. Zagotowujemy i gotujemy 2 minuty.
  • Pomidory z cebulą przekładamy do upieczonych warzyw i partiami blendujemy na gładki krem.
  • Przelewamy do garnka, dodajemy bulion i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Ilość dodanego bulionu i passaty pomidorowej możemy zwiększać/zmniejszać w zależności, jak gęstą zupę chcemy otrzymać.
  • Przed podaniem, każdą porcję posypujemy wędzoną paprykę w proszku i skrapiamy oliwą. Serwujemy z orzeszkami pinii i kremowym twarożkiem.

1 komentarz: