DORSZ W CYTRYNOWEJ PANIERCE





Dorsz to delikatna ryba o zwartym białym miąższu. Nietłusta i neutralna w smaku idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, czy gotowania na parze. Według mnie najlepiej podawć ją z różnymi panierkami, które doskonale zabezpieczają kruchą rybę przed rozpadnięciem podczas smażenia. Oto jedna z moich propozycji. Polecam.

SKŁADNIKI / 2 porcje
RYBA
  • 400 g filetu z dorsza
  • sól morska, 
  • pieprz czarny i ziołowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
PANIERKA
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
DODATKOWO: olej rzepakowy do smażenia, pokrojona na cząstki cytryna
WYKONANIE
  • Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami.
  • W trzech różnych naczyniach umieszczamy: mąkę, roztrzepane jajko, bułkę wymieszaną ze skórką cytrynową i natką pietruszki lub/i koperkiem. Kawałki dorsza panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce z przyprawami.
  • Smażymy z obu stron, na 1 cm warstwie mocno rozgrzanego oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy z frytkami lub smażonymi ziemniakami , ulubioną surówką i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

4 komentarze:

  1. ryba plus cytryna to jeden z najlepszych smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ryby najczesciej pieke albo grilluje, ale od czasu do czasu nachodzi mnie nieodparta ochota na smazona w panierce. Dorsz swietnie sie do tego celu nadaje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń