Dorsz to delikatna ryba o zwartym białym miąższu. Nietłusta i neutralna w smaku idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, czy gotowania na parze. Według mnie najlepiej podawć ją z różnymi panierkami, które doskonale zabezpieczają kruchą rybę przed rozpadnięciem podczas smażenia. Oto jedna z moich propozycji. Polecam.
SKŁADNIKI / 2 porcje
RYBA
- 400 g filetu z dorsza
- sól morska,
- pieprz czarny i ziołowy
- 2 łyżki soku z cytryny
PANIERKA
- 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
DODATKOWO: olej rzepakowy do smażenia, pokrojona na cząstki cytryna
WYKONANIE
- Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami.
- W trzech różnych naczyniach umieszczamy: mąkę, roztrzepane jajko, bułkę wymieszaną ze skórką cytrynową i natką pietruszki lub/i koperkiem. Kawałki dorsza panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce z przyprawami.
- Smażymy z obu stron, na 1 cm warstwie mocno rozgrzanego oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Podajemy z frytkami lub smażonymi ziemniakami , ulubioną surówką i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
ryba plus cytryna to jeden z najlepszych smaków ;)
OdpowiedzUsuńJa ryby najczesciej pieke albo grilluje, ale od czasu do czasu nachodzi mnie nieodparta ochota na smazona w panierce. Dorsz swietnie sie do tego celu nadaje.
OdpowiedzUsuńpołaczenie super, moje ulubione;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń