RURKI Z KREMEM



Delikatne rurki z półkruchego ciasta, wypełnione  lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem rumu lub bitą śmietaną usztywnioną odrobiną mascarpone. 
Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Jest plastyczne, a po upieczeniu długo zachowuje kruchość.  Im cieniej je rozwałkujemy, tym rurki będą bardziej kruche i mocniej się zrumienią. Można upiec kilka dni wcześniej i bez nadzienia przechowywać w zamkniętym pojemniku. Wypełnione kremem przechowujemy w chłodnym miejscu.
Krem budyniowy można przygotować z budyniu waniliowego z torebki. Gotujemy z godnie z instrukcją, a następnie postępujemy jak w przepisie.
______________________________
SKŁADNIKI
RURKI / 25 szt.
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 125 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
  • mała szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
  • 375 ml mleka
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu / można pominąć
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
KREM ŚMIETANKOWY
  • 300 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii
DODATKOWO: cukier do obtoczenia, foremki do rurek.
______________________________
WYKONANIE
  • CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jogurt i  zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 15 minut w lodówce.
  • Wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Kroimy w paski o szerokości 1-1,5 cm i 40 cm długości każdy.
  • Formy na rurki smarujemy masłem i owijamy paskami ciasta w ten sposób, aby boki lekko nachodziły na siebie. Zaczynam zawijać od części węższej w kierunku szerszej. Uważamy, aby ciasto nie zachodziło do wnętrza foremek, co ułatwi nam później zdejmowanie upieczonych rurek z formy. 
  • Obtaczamy w cukrze i układamy na wyłożonej pergaminem blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190༠C, bez termoobiegu. Studzimy. 
  • KREM BUDYNIOWY:W rondelku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem. 
  • Pozostałe mleko miksujemy/rozcieramy  z żółtkami i dwoma rodzajami mąki. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy rózgą. Gotujemy 1 minutę i zostawiamy do ostygnięcia. Można przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
  • Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń (w temperaturze pokojowej) i miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. No koniec dolewamy rum i krótko mieszamy.   
  • KREM ŚMIETANKOWY: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej i równocześnie puszystej konsystencji.
  • Rurki nabijamy kremem (polecam użycie rękawa cukierniczego). Podajemy od razu lub wkładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w chłodnym miejscu. 

4 komentarze:

  1. uwielbiam rurki z kremem ;) wygladaja slicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Są rewelacyjne; świetne na przyjęcia i dobrze przechowują się w lodówce. Polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy rurki nadziane w sobotę popołudniu będą dobre w niedzielę?

    OdpowiedzUsuń