RURKI Z KREMEM


Efektowne, delikatne rurki z kruchego ciasta wypełnione najlepszym kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem rumu. Krem jest puszysty, leciutki i świetnie nadawałby się także do przełożenia tortu. Oczywiście alkohol można pominąć jeśli deser przygotowany ma być z myślą o dzieciach. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Jest plastczne, a po upieczeniu długo zachowuje kruchość. Rurki można upiec kilka dni wcześniej i bez nadzienia przechowywać w zamknietym pojemniku. Wypełnione kremem przechowujemy w lodówce.
SKŁADNIKI

RURKI/ok 40 szt. o długości 9 cm.
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg kwaśnej gęstej śmietany 18 %
  • szczypta soli
KREM
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki rumu/można pominąć
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
DODATKOWO: metalowe foremki do rurek.
WYKONANIE
  • CIASTO: Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce i przy użyciu własnych rąk zagniatamy zwarte i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy ok 10 min w lodówce.
  • Po tym czasie podsypując mąką rozwałkowujemy je na grubość 1 mm i kroimy w 30-35 cm długości paski o szerokości 1-1,5 cm każdy.
  • Formy na rurki smarujemy masłem i owijamy paskami ciasta w ten sposób, aby boki lekko nachodziły na siebie. Zaczynam zawijać od węższego boku zostawiając równocześnie odkrytą dolną część szerszego boku, co ułatwi nam później zdejmowanie upieczonych rurek z formy. Tak przygotowane obtaczamy w cukrze i układamy na wyłożonej pergaminem blaszce. Pieczemy 15 minut w temp. 190༠C. (bez termoobiegu). Studzimy 
  • KREM:W rondelku, najlepiej z grubym dnem zagotowujemy dwie szklanki mleka i cukier. Pozostałe mleko miksujemy dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i dwiema rodzajami mąki. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy przy użyciu rózgi. Gotujemy jeszcze ok minuty i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny! budyń i miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. No koniec dolewamy rum i mieszamy jeszcze ok 0,5 minuty. Przygotowanym kremem nabijamy rurki.  
  • Podajemy od razu lub wkładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce. 


3 komentarze:

  1. uwielbiam rurki z kremem ;) wygladaja slicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są rewelacyjne; świetne na przyjęcia i dobrze przechowują się w lodówce. Polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń