Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Jest plastyczne, a po upieczeniu długo zachowuje kruchość. Im cieniej je rozwałkujemy, tym rurki będą bardziej kruche i mocniej się zrumienią. Można upiec kilka dni wcześniej i bez nadzienia przechowywać w zamkniętym pojemniku. Wypełnione kremem przechowujemy w chłodnym miejscu.
Krem budyniowy można przygotować z budyniu waniliowego z torebki. Gotujemy z godnie z instrukcją, a następnie postępujemy jak w przepisie.
______________________________
SKŁADNIKI
RURKI / 25 szt.- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego
- 125 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
- mała szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
- 375 ml mleka
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu / można pominąć
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
KREM ŚMIETANKOWY
- 300 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka cukru
- ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii
DODATKOWO: cukier do obtoczenia, foremki do rurek.
______________________________
WYKONANIE
- CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jogurt i zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 15 minut w lodówce.
- Wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Kroimy w paski o szerokości 1-1,5 cm i 40 cm długości każdy.
- Formy na rurki smarujemy masłem i owijamy paskami ciasta w ten sposób, aby boki lekko nachodziły na siebie. Zaczynam zawijać od części węższej w kierunku szerszej. Uważamy, aby ciasto nie zachodziło do wnętrza foremek, co ułatwi nam później zdejmowanie upieczonych rurek z formy.
- Obtaczamy w cukrze i układamy na wyłożonej pergaminem blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190༠C, bez termoobiegu. Studzimy.
- KREM BUDYNIOWY:W rondelku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem.
- Pozostałe mleko miksujemy/rozcieramy z żółtkami i dwoma rodzajami mąki. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy rózgą. Gotujemy 1 minutę i zostawiamy do ostygnięcia. Można przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
- Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń (w temperaturze pokojowej) i miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. No koniec dolewamy rum i krótko mieszamy.
- KREM ŚMIETANKOWY: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej i równocześnie puszystej konsystencji.
- Rurki nabijamy kremem (polecam użycie rękawa cukierniczego). Podajemy od razu lub wkładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w chłodnym miejscu.
uwielbiam rurki z kremem ;) wygladaja slicznie ;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie ;D
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne; świetne na przyjęcia i dobrze przechowują się w lodówce. Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy rurki nadziane w sobotę popołudniu będą dobre w niedzielę?
OdpowiedzUsuń