DWUKOLOROWE CIASTO Z OWOCAMI

To łatwe w przygotowaniu ciasto jest świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców. Mnie najlepiej smakuje  z wiśniami lub tak jak w przepisie poniżej z dojrzałymi słodkimi śliwkami. Ważne, aby owoców było dużo ponieważ to właśnie dzięki nim ciasto znacznie zyskuje na smaku jak i wyglądzie. Jest to chyba najprostsze ciasto z owocami jakie znam i co istotne...można je przygotować bez użycia miksera.

SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 20x30cm
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki kakao lub 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru / można dać mniej
  • 1 szklanka jogurtu, śmietany lub mleka
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
DODATKOWO: ok. 300 g  dojrzałych wiśni lub śliwek (mogą być mrożone), 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE
CIASTO

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wiśnie lub śliwki myjemy i usuwamy pestki( śliwki dodatkowo  kroimy w grubą kostkę) posypujemy cynamonem. Jeśli owoce są kwaśne zasypujemy 1 łyżką cukru. 
  • Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
  • Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania gładkiej, jasnej masy (około 7 minut). Dodajemy jogurt, roztopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Połowę masy wykładamy na spód blaszki i delikatnie rozsmarowujemy (najlepiej łyżką maczaną w ciepłej wodzie). 
  • Do pozostałej części dosypujemy kakao lub dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy i delikatnie wykładamy na jasne ciasto.
  • Na wierzchu układamy owoce i lekko wciskamy w masę.
  • Pieczemy ok 30 minut lub do tzw. suchego patyczka 
POLEWA CZEKOLADOWA  ilość składników na grubą warstwę (można zrobić połowę porcji podanej w przepisie)
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
W małym garnuszku umieszczamy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami wody. Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem leciutko podgrzewamy na minimalnym mocy palnika, tylko do rozpuszczenia ( nie doprowadzamy do wrzenia).
W rondelku rozpuszczamy masło.
Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści.
Zdejmujemy z ognia, dosypujemy kakao i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Energicznie mieszamy.
Lekko przestudzoną polewą dekorujemy wierzch ciasta.

1 komentarz:

  1. nie dość, że ładnie wygląda to na pewno też wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń