SERNIK Z MUSEM

Mięciutki czekoladowy spód brownie w połączeniu z idealnie kremowym serkiem i zapieczonym musem ze świeżych śliwek...P-O-E-Z-J-A. Serio :-) Samo wykonanie sernika nie jest ani trudne ani zbyt pracochłonne, a efekt, jak to przeważnie bywa zależy od dobrej jakości składników. Przede wszystkim od jak najlepszej gorzkiej czekolady użytej do wykonania spodu oraz serka, który stanowi główny składnik ciasta. Świetnie sprawdzi się każdy tłusty twaróg, który przy użyciu blendera, maszynki do mielenia lub zwykłej praski do ziemniaków sami z łatwością zmienimy w gładką, kremową masę.
Mus możemy przygotować właściwie z każdych( w tym także mrożonych) owoców: malin, truskawek, czy- tak jak u mnie - śliwek. Ważne, aby były słodkie i dojrzałe, choć oczywiście gotowy mus zawsze możemy dosłodzić.

Na mniejszy apetyt możecie upiec niższy sernik redukując składniki masy serowej o połowę oraz redukując czas pieczenia do 30-40 minut. 

SKŁADNIKI
MUS ŚLIWKOWY

  • 300 g śliwek węgierek/bardzo dojrzałych
  • 2-3 łyżki cukru
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Tak przygotowane przekładamy do rondla z grubym dnem i zasypujemy cukrem.
Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut lub do czasu, gdy śliwki zupełnie się rozpadną, a część płynu odparuje. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Przecieramy przez gęste sitko.
SPÓD BROWNIE

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki
  • 1 jajko
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24-25 cm.
Pieczemy ok 7 minut w temp. 175༠C (z termoobiegiem).
MASA SEROWA
wszystkie składniki masy powinny mieć temp. pokojową

  • 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
WYKONANIE

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180༠C/grzanie góra i dół bez termoobiegu
  • Zmielony twaróg i serek mascarpone umieszczamy w dzieży miksera. Ucieramy na małych obrotach, aż masa będzie gładka i kremowa. Dosypujemy cukier. Cały czas miksujemy na niskich obrotach, aby zbyt nie napowietrzyć masy. Dodajemy po jednym jajku, a każde kolejne dorzucamy dopiero po dokładnym wmieszaniu w masę poprzedniego. Na koniec wlewamy śmietanę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii. 
  • Przygotowaną masę ostrożnie wylewamy na podpieczony wcześniej spód. 
  • Na wierzchu bardzo delikatnie robimy kilkanaście kleksów z musu śliwkowego.
  • Przy użyciu wykałaczki lub patyczka do szaszłyka rozprowadzamy mus po powierzchni robiąc fantazyjne wzorki ( zakreślamy ósemki).
  • Na najniższej półce piekarnika umieszczamy kratkę na której stawiamy keksówkę wypełnioną wrzątkiem (do 2/3 wysokości). Dzięki pieczeniu w "parze wodnej" sernik będzie jasny i idealnie kremowy.  Sernik ustawiamy na środkowym poziomie piekarnika i pieczemy 15 min. w temp. 180༠C. Następnie zmniejszamy temp. do 120༠C i pieczemy jeszcze 50 minut.
  • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku (stopniowo uchylając drzwiczki), a kiedy lekko ostygnie zdejmujemy obręcz z tortownicy (boki obkrajamy nożykiem)
  • Przed podaniem kroimy zanurzając nóż w wysokiej szklance wypełnionej gorącą wodą.

3 komentarze:

  1. wygląda idealnie! aż zamarzył mi się kawałek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi rozkosznie, i tak też wygląda :)
    zapraszam na www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń