SERNIK Z MUSEM

Mięciutki czekoladowy spód brownie połączony z kremowym serkiem i pieczonym musem ze świeżych śliwek.
Świetnie sprawdzi się każdy tłusty twaróg, który przy użyciu malaksera, maszynki do mielenia lub zwykłej praski do ziemniaków sami z łatwością zmienimy w gładką, kremową masę.
Mus możemy przygotować z każdych właściwie owoców: malin, truskawek, czy, tak jak u mnie, śliwek (w tym także mrożonych). 
Ważne, aby były słodkie i dojrzałe, choć oczywiście gotowy mus zawsze możemy dosłodzić. Na mniejszy apetyt możecie upiec niższy sernik, zmniejszając składniki masy serowej o połowę oraz redukując łączny czas pieczenia do 30-40 minut. 

-----------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI
MUS

  • 300 g śliwek węgierek/bardzo dojrzałych
  • 2-3 łyżki cukru
SPÓD BROWNIE

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki
  • 1 jajko
MASA SEROWA
wszystkie składniki masy powinny mieć temp. pokojową

  • 750 g tłustego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie: ziarenka wyłuskane z laski wanilii

WYKONANIE
  • MUS: Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do rondla z grubym dnem i zasypujemy cukrem.
  • Stawiamy na małym ogniu i pogrzewamy 15- 30 minut lub do czasu, gdy śliwki zupełnie się rozpadną, a część płynu odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Przecieramy przez sitko.
  • SPÓD tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. 
  • Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wyjmujemy na blat i lekko studzimy. Piekarnika nie wyłączamy.
  • Jajko ucieramy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę oraz dosypujemy mąkę. Mieszamy
  • Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-25 cm.
  • Pieczemy 10 minut w temp. 175༠C bez termoobiegu.

  • MASA SEROWA:Twaróg mielimy, przeciskamy przez praskę lub rozmiksowujemy w malakserze.
  • Dodajemy cukier, mascarpone i ziarenka wanilii. Miksujemy 1-2 minuty,  aż masa będzie gładka i kremowa. 
  • Dodajemy jajka i wlewamy śmietanę kremówkę. Miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód. 
  • Na wierzch, wykładamy łyżką kilkanaście kleksów z musu śliwkowego. Przy użyciu wykałaczki lub patyczka do szaszłyka rozprowadzamy mus po powierzchni, robiąc fantazyjne wzorki (kreślimy ósemki).
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180༠C. Następnie zmniejszamy temp. do 120༠C i pieczemy jeszcze 45 minut.
  • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku (stopniowo uchylając drzwiczki), a kiedy lekko ostygnie (po około 2-3 godzinach), obkrajamy boki nożykiem i zdejmujemy obręcz.

6 komentarzy:

  1. wygląda idealnie! aż zamarzył mi się kawałek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi rozkosznie, i tak też wygląda :)
    zapraszam na www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Na wysokość jaki mniej więcej jest ten serniczek? Bo myślę żeby podwoić skladniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. An intriguing discussion may be worth comment. I’m sure you should write much more about this topic, may well be described as a taboo subject but generally folks are too little to chat on such topics. An additional. Cheers 메이저토토사이트

    OdpowiedzUsuń