Zupka w klimacie orientalnym, z dodatkiem przyprawy curry, świeżego imbiru i mleczka kokosowego. Najlepiej smakuje z domowym pesto z kolendry .
_________________________
- 700 g dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 1/3 łyżeczki żółtego curry w proszku lub paście
- 600 ml warzywnego bulionu lub wody
- 250 ml mleczka kokosowego
- sól morska, pieprz
DODATKOWO
- PESTO: garść listków świeżej kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
______________________________
WYKONANIE- ZUPA: Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w 1- 2 cm. kostkę.
- Marchewkę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Cebulę drobno siekamy.
- W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy starty na tarce imbir, papryczkę chili, cebulę oraz czosnek. Smażymy 1 minutę, mieszamy i dodajemy dynię oraz marchewkę.
- Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez ok 2-3 minuty, a następnie dodajemy curry w proszku lub paście oraz sól i pieprz do smaku.
- Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 30 minut lub do momentu, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
- Dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
- Całość blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko.
- Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
- PESTO: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gorącą zupę przelewamy do bulionówek. Podajemy z krewetkami i/lub kolendrowym pesto. Posypujemy różowym pieprzem lub płatkami chili.
pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca :) a do tego ma wspaniały kolor!
OdpowiedzUsuń