KURCZAK W SOSIE CURRY


Jeśli jeszcze nie próbowaliście kurczaka w indyjskim sosie curry koniecznie nadróbcie zaległości. To naprawdę znakomite i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. Można je przyrządzić tylko z warzyw(w szczególności z kalafiora), ale według mnie najlepiej smakuje z kurczakiem. W niecałe pół godzinki otrzymujemy potrawę, która stanowi prawdziwą eksplozję smaków i aromatów. Wszystkim tym, dla których liczy się każda minuta polecam zastąpienie podanych w przepisie przypraw (imbiru, kminu, chili, ziaren kolendry i kozieradki) indyjską pastą curry firmy Pataks.  Jest to najlepsza jakościowo pasta curry dostępna na rynku. Bardzo wydajna i znakomicie wyważona w smaku. 


SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 piersi kurczaka 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %/można dać nieco więcej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1 puszka (400 g) pomidorów w kawałkach/używam CIRIO
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego(kuminu)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO: świeża kolendra lub natka pietruszki, 
WYKONANIE

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryczkę chili myjemy, oczyszczamy z pestek i drobno siekamy.
  • Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Każdą pierś kroimy poziomo na dwie części, a następnie dodatkowo w poprzek. Nacieramy solą, pieprzem i curry w proszku.
  • Kolendrę, kmin rzymski i kozieradkę rozcieramy w moździerzu na proszek. Imbir i czosnek ścieramy na tarce.
  • Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zrobi się szklista. Nie rumienimy. Dorzucamy przyprawy: czosnek, imbir, papryczkę chili, kurkumę, kumin i kozieradkę. Mieszamy.
  • Dodajemy pomidory z puszki, zagotowujemy i gotujemy około 2 minuty. Dolewamy mleczko kokosowe lub śmietankę. Zagotowujemy, wkładamy piersi kurczaka. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 5 minut. Przewracamy na drugą stronę, przykrywamy i gotujemy  5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez około 5 minut, aż sos lekko zredukuje się i zagęści.
  • Gotowy sos skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry lub natki pietruszki. Podajemy z puszystym  lub żółtym ryżem, jogurtem naturalnym oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz