Jeśli jeszcze nie próbowaliście kurczaka w indyjskim sosie curry koniecznie nadróbcie zaległości. To naprawdę znakomite i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. Można je przyrządzić tylko z warzyw(w szczególności z kalafiora), ale według mnie najlepiej smakuje z kurczakiem. W niecałe pół godzinki otrzymujemy potrawę, która stanowi prawdziwą eksplozję smaków i aromatów. Wszystkim tym, dla których liczy się każda minuta polecam zastąpienie podanych w przepisie przypraw (imbiru, kminu, chili, ziaren kolendry i kozieradki) indyjską pastą curry firmy Pataks. Jest to najlepsza jakościowo pasta curry dostępna na rynku. Bardzo wydajna i znakomicie wyważona w smaku.
-----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 2 piersi kurczaka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %/można dać nieco więcej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 puszka (400 g) pomidorów w kawałkach/używam CIRIO
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego(kuminu)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki
- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy
- 2 łyżki soku z limonki
- sól morska, pieprz
DODATKOWO: świeża kolendra lub natka pietruszki,
WYKONANIE
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryczkę chili myjemy, oczyszczamy z pestek i drobno siekamy.
- Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Każdą pierś kroimy poziomo na dwie części, a następnie dodatkowo w poprzek. Nacieramy solą, pieprzem i curry w proszku.
- Kolendrę, kmin rzymski i kozieradkę rozcieramy w moździerzu na proszek. Imbir i czosnek ścieramy na tarce.
- Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zrobi się szklista. Nie rumienimy. Dorzucamy przyprawy: czosnek, imbir, papryczkę chili, kurkumę, kumin i kozieradkę. Mieszamy.
- Dodajemy pomidory z puszki, zagotowujemy i gotujemy około 2 minuty. Dolewamy mleczko kokosowe lub śmietankę. Zagotowujemy, wkładamy piersi kurczaka. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 5 minut. Przewracamy na drugą stronę, przykrywamy i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez około 5 minut, aż sos lekko zredukuje się i zagęści.
- Gotowy sos skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry lub natki pietruszki. Podajemy z puszystym lub żółtym ryżem, jogurtem naturalnym oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
I just couldn’t leave your website before telling you that I truly enjoyed the top quality info you present to your visitors? Will be back again frequently to check up on new posts. 경마
OdpowiedzUsuńExcellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely excellent. 바카라사이트
OdpowiedzUsuńPositive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. 메이저사이트
OdpowiedzUsuń