PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI


Jeśli macie ochotę na pyszne śniadanie lub lekką kolację koniecznie wypróbujcie pastę z wędzonej makreli. Dodałam do niej sok i skórkę z cytryny, a także chrzan i śmietankowy twarożek. Dzieki temu  otrzymałam pyszny dodatek do kanapek o wyrazistym aromacie i smaku. Najlepiej smakuje z dodatkiem rzeżuchy lub kiełków np. z brokuła i oczywiście ze świeżym lub podpieczonym pieczywem. Polecam!

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 średnia makrela wędzona
  • 1 szalotka lub dymka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka kremowego chrzanu/można dać mniej
  • 2 łyżki kremowego serka Philadelphia lub Almette
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO: 1opakowanie kiełków lub rzeżuchy, chrupiące pieczywo
WYKONANIE
  • Makrelę oczyszczamy z ości i zdejmujemy skórę. Dzielimy na małe kawałki.
  • Cebulę drobno kroimy.
  • Z dokładnie umytej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i przekrawamy owoc na pół (wzdłuż).
  • Serek wraz z chrzanem przekładamy do szklanej miski. Dodajemy skórkę cytrynową, makrelę i posiekaną cebulkę.  Doprawiamy solą i pieprzem. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Delikatnie mieszamy.
  • Podajemy na ciepłych grzankach lub świeżym pieczywie z odrobiną rzeżuchy lub kiełków. Skrapiamy drugą połową cytryny pokrojoną w cząstki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz