PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI


Jeśli macie ochotę na pyszne śniadanie lub lekką kolację, koniecznie wypróbujcie pastę z wędzonej makreli. Dodałam do niej sok i skórkę z cytryny, a także chrzan i puszysty twarożek. 
Najlepiej smakuje na cienkich kromkach tostowanego chleba. Opcjonalnie z dodatkiem świeżych kiełków lub cieniutkimi plastrami ogórka. Polecam!

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 makrela wędzona
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka twarożku np. Almette
  • sok i skórka z połowy  cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: kiełki brokułu lub rzodkiewki, plastry świeżego ogórka, tostowane pieczywo, posiekany szczypiorek, różowy pieprz
WYKONANIE
  • Makrelę oczyszczamy z ości i zdejmujemy skórę. Dzielimy na małe kawałki.
  • Cebulkę drobno kroimy,  cytrynę myjemy, osuszamy,  ścieramy skórkę i kroimy na ćwiartki
  • Twarożek wraz z chrzanem przekładamy do salaterki. Dodajemy skórkę z cytryny, makrelę i posiekaną cebulkę.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Mieszamy.
  • Podajemy na ciepłych grzankach lub świeżym pieczywie, z odrobiną kiełków lub plastrami ogórka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i różowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz