ORZECHOWA SAŁATKA COLESLAW


Orzechowa sałatka coleslaw jest bardziej wykwintną wersją popularnej amerykańskiej sałatki, na którą przepis znajdziecie tutaj . Włoska kapusta, stanowi podstawę tej sałatki jest jednak znacznie delikatniejsza od białej, a dodatek orzechów i selera naciowego znakomicie podkręca smak całości. Do tego pyszny sos na bazie jogurtu naturalnego i syropu klonowego. Spróbujcie. Naprawdę warto!


SKŁADNIKI / 4 porcje:
SAŁATKA
  • 1/2 główki średniej włoskiej kapusty
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała biała cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
DRESSING
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego/można zastąpić miodem lub cukrem pudrem
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy i drobno kroimy.
  • Orzechy lekko prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy.
  • Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w szklanej miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przygotowane wcześniej warzywa wrzucamy do szklanej miski i polewamy przygotowanym sosem. Całość delikatnie łączymy.
  • Sałatkę podajemy schłodzoną, najlepiej z dodatkiem  pieczonego kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz