Orzechowa sałatka coleslaw jest bardziej wykwintną wersją popularnej amerykańskiej sałatki, na którą przepis znajdziecie tutaj . Włoska kapusta, stanowi jej podstawę, jest jednak znacznie delikatniejsza od białej, a dodatek orzechów i selera naciowego znakomicie podkręca smak całości. Do tego pyszny sos na bazie jogurtu naturalnego i syropu klonowego. Spróbujcie. Naprawdę warto!
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
SAŁATKA
- 1/2 główki średniej włoskiej kapusty
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 średnia marchewka
- 1 mała biała cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego/można zastąpić miodem lub cukrem pudrem
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy i drobno kroimy.
- Orzechy lekko prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy.
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w szklanej miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przygotowane wcześniej warzywa wrzucamy do szklanej miski i polewamy przygotowanym sosem. Całość delikatnie łączymy.
- Sałatkę podajemy schłodzoną, najlepiej z dodatkiem pieczonego kurczaka.
Pogoda robi się coraz piękniejsza, dlatego też surówka colesław będzie coraz częściej gościła na moim stole. Niestety - zrobienie jej samemu mi nie wychodzi, dlatego też muszę kupować. Chociaż z drugiej strony - kupuję tę samą i zawsze smakuje tak samo wybornie.
OdpowiedzUsuń