FRIED CHICKEN STRIPS/ SMAŻONE PASKI KURCZAKA

Jedno z moich dzieci uwielbia stripsy z kurczaka serwowane w KFC :-( Co zrobić ... ? Postanowiłam  odtworzyć ten banalny wydawałoby się przepis w warunkach domowych i niestety do tej pory nie udało się mi osiągnąć ideału. Co więcej wypróbowałam dziesiątki przepisów krążących w internecie stwierdzając równocześnie, że żaden z nich nie jest nawet namiastką tego, co zwie się mianem chicken strips. Dowiedziałam się, że oryginalna mieszanka przypraw, choć wymyślona prawie sto lat temu przez pułkownika Sandersa, jak dotąd nie jest znana i stanowi pilnie strzeżony sekret przechowywany w siedzibie KFC w Luisville. Śmiało polecam jednak przepis, który  moim zdaniem jest najbliższy ideału, a którego sekretem jest marynowanie kurczaka w maślance, a także chrupiąca, aromatyczna panierka. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 średnie piersi kurczaka
PANIERKA
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki prażonej cebulki utłuczonej w moździeżu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki/można pominąć
  • 1/2 łyżeczki majeranku
MARYNATA
  • 1- 2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO: olej do głębokiego smażenia
WYKONANIE
  • KURCZAKA myjemy, oczyszczamy z białych błon i osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy filet przekrawamy w poprzek na pół, a następnie kroimy w dość szerokie paski.
  • Tak przygotowane kąski posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do miski i zalewamy maślanką, do której wyciskamy czosnek. Całość mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie  kurczaka wyjmujemy  z lodówki i trzymamy w temp. pokojowej do czasu smażenia. Zimne mięso zbyt obniżałoby temp. oleju podczas smażenia.
  • Wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu na proszek i  dokładnie mieszamy z mąką.
  • Kąski kurczaka wyciągamy z maślanki, dokladnie obtaczamy w panierce i kolejno wkładamy na glęboki olej rozgrzany do temp. ok 180༠C.
  • Po ok 1 minucie zmniejszamy temp. do ok 160༠C i smażymy jeszcze ok 4 minut. Piersi kurczaka możemy zastąpić np. nóżkami. Wówczas wydłużamy czas smażenia o kolejne 7 minut.
  • Gotowe kąski odsączamy na  papierowym ręczniku i podajemy gorące.
  • Najlepiej smakują z smażonymi ziemniaczkami oraz sałatką coleslaw 

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować! Wspaniale się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. MARY, kurczak w ziołowej panierce jest naprawdę pyszny i zdecydowanie wart wypróbowania :-) Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń