Polecam przepis, którego sekretem jest marynowanie kurczaka w maślance, a także chrupiąca, aromatyczna panierka.
-------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 3-4 porcje
- 400 g (2 średnie) piersi kurczaka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 /2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- opcjonalnie: 1 łyżeczka mleka w proszku, prażonej cebuli, suszonej szałwii i/lub majeranku
MARYNATA
- 2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku, można pominąć
- sól morska, pieprz
DODATKOWO: olej do głębokiego smażenia
WYKONANIE
- KURCZAKA myjemy, oczyszczamy z białych błon i osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy filet kroimy w szerokie paski, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do miski, nacieramy startym czosnkiem, jeśli używamy i zalewamy maślanką. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.
- Wszystkie przyprawy mieszamy (można dodatkowo rozetrzeć w moździerzu na proszek) i łączymy z mąką.
- Kurczaka wyciągamy z maślanki, dokładnie obtaczamy w panierce i partiami smażymy na dobrze rozgrzanej, grubej warstwie oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zezłocenia. W razie potrzeby regulujemy płomień gazu.
- Gotowe kąski odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące.
- Najlepiej smakują z smażonymi ziemniaczkami oraz sałatką coleslaw
Koniecznie muszę spróbować! Wspaniale się prezentują!
OdpowiedzUsuńMARY, kurczak w ziołowej panierce jest naprawdę pyszny i zdecydowanie wart wypróbowania :-) Pozdrawiam Cię serdecznie
OdpowiedzUsuń