Rewelacyjna sałatka, która urozmaici codzienne menu, choć jak najbardziej nadaje się także na wykwintne przyjęcie. Podstawę stanowi tu dojrzały melon oraz najlepszej jakości szynka parmeńska. Całość posypana serkiem pleśniowym i skropiona dressingiem balsamicznym, który idealnie łączy wszystkie smaki. Prosta i niesamowicie smaczna.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
SAŁATKA
- 1/2 dojrzałego melona kantalupa(o pomarańczowym miąższu i biało-zielonej skórce)
- 100 g szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach
- 100 g sera pleśniowego Danish Blue
- 1 małe opakowanie mieszanki sałat
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- Melona obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Każdy plaster szynki kroimy na kilka mniejszych kawałków.
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w szklanej miseczce lub niewielkim słoiczku. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do większej miski wsypujemy sałatę, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Przekładamy na półmisek. Na sałacie układamy pokrojonego w kostkę melona i kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy pokruszonym serkiem pleśniowym. Podajemy z pieczywam i lampką schłodzonego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz