SAŁATKA Z MELONEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


Rewelacyjna sałatka, która urozmaici codzienne menu, choć jak najbardziej nadaje się także na wykwintne przyjęcie. Podstawę stanowi tu dojrzały melon oraz najlepszej jakości szynka parmeńska. Całość posypana serkiem pleśniowym i skropiona pysznym dressingiem balsamicznym, który idealnie łączy wszystkie smaki. Prosta i niesamowicie smaczna.

SKŁADNIKI / 2 porcje
SAŁATKA
  • 1/2 dojrzałego melona kantalupa(o pomarańczowym miąższu i biało-zielonej skórce)
  • 100 g szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach
  • 100 g sera pleśniowego Danish Blue
  • 1 małe opakowanie mieszanki sałat
DRESSING
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE

  • Melona obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Każdy plaster szynki kroimy na kilka mniejszych kawałków.
  • Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w szklanej miseczce lub niewielkim słoiczku. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Do większej miski wsypujemy sałatę, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Przekładamy na półmisek. Na sałacie układamy pokrojonego w kostkę melona i kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy pokruszonym serkiem pleśniowym. Podajemy z pieczywam i lampką schłodzonego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz