NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ


Po wypróbowaniu niezliczonej liczby przepisów na pizzę, ten okazał się najlepszy i z niego korzystam najczęściej. Do jego wykonania potrzebujemy kilku zaledwie składników i oczywiście trochę czasu, bo każde drożdżowe ciasto wymaga wyrastania. W zamian otrzymujemy delikatny, puszysty placek  - mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz.  
Z przepisu podanego poniżej można upiec 1  dużą puszystą pizzę lub 2 cienkie. Pamiętajmy, że grube ciasto lubi dużo dodatków, natomiast cienkie woli mniej.
____________________________________

SKŁADNIKI / 2 pizze o średnicy ok. 25 cm każda
CIASTO

  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej 
  • 10 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych drożdży 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

SOS POMIDOROWY 
  • 400 g passaty pomidorowej/ polecam TAKĄ
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, jeśli pomidory są kwaśne)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach

DODATKI: mozzarella, papryka, pieczarki, pokrojona w piórka cebula
__________________________________________
WYKONANIE
  • SOSW rondelku rozgrzewamy oliwę  i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, dolewamy passatę pomidorową,  dodajemy roztarte w dłoniach oregano oraz sól, chili i pieprz do smaku.  Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, próbujemy i opcjonalnie dodajemy miód. Sos z pomidorów z puszki można dodatkowo zblendować.
  • CIASTO: Świeże drożdże kruszymy do miseczki lub wsypujemy drożdże suszone. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy widelcem, stopniowo dolewając 150 ml ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Dolewamy wrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych tzw. haka, do momentu, gdy ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek dzieży (ok. 7 min). 
  • Dolewamy oliwę i mieszamy przez kolejne 5 minut.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, tworząc kulę. Wyjmujemy na podsypany mąką blat i wyrabiamy dłońmi 1- 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne. 
  • Formujemy w kulę, smarujemy oliwą, wkładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce bez przeciągów (np. koło grzejnika) na 1-2 godziny. 
  • Po tym czasie ciasto delikatnie rozciągamy/rozwałkowujemy na okrągły placek, równocześnie formując charakterystyczny wysoki rant. Układamy na papierze do pieczenia, luźno przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (na czas rozgrzewania piekarnika).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 230༠C, z włączoną funkcją grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Od razu umieszczamy w nim kamień do pieczenia pizzy lub dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika. 
  • Sosem pomidorowym smarujemy placek ciasta i posypujemy dowolnymi dodatkami. 
  • Arkusz papieru na którym znajduje się pizza zsuwamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, wkładamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy ok 10-15 minut. Gotowość poznajemy po lekko zarumienionych brzegach i spodzie. Najlepiej sprawdzać, podważając brzeg pizzy łopatką. Spód powinien być ładnie zrumieniony, ale nie przypalony.

1 komentarz:

  1. Ja już też mam swój przepis z którego najczęściej korzystam. :) A pizza wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń