NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ


Po wypróbowaniu niezliczonej liczby przepisów na pizzę TEN okazał się najlepszy i z niego korzystam najczęściej. Do jego wykonania potrzebujemy kilku zaledwie składników i oczywiście trochę czasu, bo każde drożdżowe ciasto wymaga wyrastania. W zamian otrzymujemy delikatny, puszysty placek  - mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz.  Z przepisu podanego poniżej można upiec 1  dużą puszystą pizzę lub 2 cieniutkie. Pamiętajmy tylko, że grube ciasto lubi dużo dodatków, natomiast cienkie woli mniej.

SKŁADNIKI / 2 pizze o średnicy ok. 30 cm każda
CIASTO

  • 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 350 g mąki pszennej / typ 550
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

SOS POMIDOROWY 
  • 1 szklanka passaty pomidorowej/ polecam TAKĄ
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sólo morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

DODATKI: mozzarella, szynka, pieczarki, pokrojona w piórka cebula, salami, przysmażone plastry boczku itp.
WYKONANIE
  • SOSW rondelku rozgrzewamy oliwę  i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową,  dodajemy roztarte w dłoniach zioła oraz sól i pieprz. do smaku  Gotujemy na małym gazie przez ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy.
  • CIASTO: Do dzieży miksera przesiewamy mąkę i sól. Drożdże suszone oraz cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki.  Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych tzw. haka, do momentu, gdy ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek dzieży (ok. 5 min). Dolewamy oliwę i mieszamy przez kolejne 2 minuty.
  • Stolnicę i blat posypujemy mąką i oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, tworząc kulę. Wyjmujemy na blat. Wyrabiamy dłońmi ok. 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne. 
  • Tak przygotowane formujemy w kulę, smarujemy oliwą, i wkładamy do dużej miski, którą przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów ( np. koło grzejnika) na ok 1-2 godziny. 
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, równocześnie formując charakterystyczny wysoki rant. Układamy na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia, przykrywamy folią i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na czas rozgrzewania piekarnika.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230༠C z włączoną funkcją grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Od razu umieszczamy w nim kamień do pieczenia pizzy lub dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika. 
  • Sosem pomidorowym smarujemy  placek ciasta i posypujemy dowolnymi dodatkami. Arkusz papieru na którym znajduje się pizza zsuwamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień. Wkładamy na najniższą półkę piekarnika. Pieczemy ok 10-12 minut. Gotowość pizzy poznajemy po lekko zarumienionych brzegach i spodzie. Najlepiej sprawdzać, podważając brzeg pizzy łopatką. Spód powinien być ładnie zrumieniony, ale nie przypalony.

1 komentarz:

  1. Ja już też mam swój przepis z którego najczęściej korzystam. :) A pizza wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń