Po wypróbowaniu niezliczonej liczby przepisów na pizzę, ten okazał się najlepszy i z niego korzystam najczęściej. Do jego wykonania potrzebujemy kilku zaledwie składników i oczywiście trochę czasu, bo każde drożdżowe ciasto wymaga wyrastania. W zamian otrzymujemy delikatny, puszysty placek - mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz.
Z przepisu podanego poniżej można upiec 1 dużą puszystą pizzę lub 2 cienkie. Pamiętajmy, że grube ciasto lubi dużo dodatków, natomiast cienkie woli mniej.
Z przepisu podanego poniżej można upiec 1 dużą puszystą pizzę lub 2 cienkie. Pamiętajmy, że grube ciasto lubi dużo dodatków, natomiast cienkie woli mniej.
____________________________________
SKŁADNIKI / 2 pizze o średnicy ok. 25 cm każdaCIASTO
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
SOS POMIDOROWY
- 400 g passaty pomidorowej/ polecam TAKĄ
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, jeśli pomidory są kwaśne)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
- 400 g passaty pomidorowej/ polecam TAKĄ
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, jeśli pomidory są kwaśne)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
DODATKI: mozzarella, papryka, pieczarki, pokrojona w piórka cebula__________________________________________
WYKONANIE
- SOS: W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, dolewamy passatę pomidorową, dodajemy roztarte w dłoniach oregano oraz sól, chili i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, próbujemy i opcjonalnie dodajemy miód. Sos z pomidorów z puszki można dodatkowo zblendować.
- CIASTO: Świeże drożdże kruszymy do miseczki lub wsypujemy drożdże suszone. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy widelcem, stopniowo dolewając 150 ml ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Dolewamy wrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych tzw. haka, do momentu, gdy ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek dzieży (ok. 7 min).
- Dolewamy oliwę i mieszamy przez kolejne 5 minut.
- Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, tworząc kulę. Wyjmujemy na podsypany mąką blat i wyrabiamy dłońmi 1- 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne.
- Formujemy w kulę, smarujemy oliwą, wkładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce bez przeciągów (np. koło grzejnika) na 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto delikatnie rozciągamy/rozwałkowujemy na okrągły placek, równocześnie formując charakterystyczny wysoki rant. Układamy na papierze do pieczenia, luźno przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (na czas rozgrzewania piekarnika).
- Piekarnik rozgrzewamy do 230༠C, z włączoną funkcją grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Od razu umieszczamy w nim kamień do pieczenia pizzy lub dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika.
- Sosem pomidorowym smarujemy placek ciasta i posypujemy dowolnymi dodatkami.
- Arkusz papieru na którym znajduje się pizza zsuwamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, wkładamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy ok 10-15 minut. Gotowość poznajemy po lekko zarumienionych brzegach i spodzie. Najlepiej sprawdzać, podważając brzeg pizzy łopatką. Spód powinien być ładnie zrumieniony, ale nie przypalony.
- SOS: W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, dolewamy passatę pomidorową, dodajemy roztarte w dłoniach oregano oraz sól, chili i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, próbujemy i opcjonalnie dodajemy miód. Sos z pomidorów z puszki można dodatkowo zblendować.
- CIASTO: Świeże drożdże kruszymy do miseczki lub wsypujemy drożdże suszone. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy widelcem, stopniowo dolewając 150 ml ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Dolewamy wrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciast drożdżowych tzw. haka, do momentu, gdy ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek dzieży (ok. 7 min).
- Dolewamy oliwę i mieszamy przez kolejne 5 minut.
- Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, tworząc kulę. Wyjmujemy na podsypany mąką blat i wyrabiamy dłońmi 1- 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne.
- Formujemy w kulę, smarujemy oliwą, wkładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce bez przeciągów (np. koło grzejnika) na 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto delikatnie rozciągamy/rozwałkowujemy na okrągły placek, równocześnie formując charakterystyczny wysoki rant. Układamy na papierze do pieczenia, luźno przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (na czas rozgrzewania piekarnika).
- Piekarnik rozgrzewamy do 230༠C, z włączoną funkcją grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Od razu umieszczamy w nim kamień do pieczenia pizzy lub dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika.
- Sosem pomidorowym smarujemy placek ciasta i posypujemy dowolnymi dodatkami.
- Arkusz papieru na którym znajduje się pizza zsuwamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, wkładamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy ok 10-15 minut. Gotowość poznajemy po lekko zarumienionych brzegach i spodzie. Najlepiej sprawdzać, podważając brzeg pizzy łopatką. Spód powinien być ładnie zrumieniony, ale nie przypalony.
Ja już też mam swój przepis z którego najczęściej korzystam. :) A pizza wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń