ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH ŚLIWEK


Sezon śliwkowy w pełni dlatego warto przygotować smaczny sos na bazie świeżych, koniecznie słodziutkich i aromatycznych śliwek. Ich smak i zapach dobrze komponuje się roladkami  z polędwiczki wieprzowej wypełnionymi kremowym serkiem i mnóstwem świeżego tymianku. Do zrobienia sosu użyłam tzw śliwek japońskich otrzymując w ten sposób soczyście czerwony kolor sosu. Można je zastąpić popularnymi węgierkami dzięki czemu sos powinien uzyskać bardziej fioletowy odcień.


SKŁADNIKI na 4 porcje:
ROLADKI
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g sera camembert 
  • 70 g szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach/ lub boczku
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • garść listków świeżego tymianku
SOS ŚLIWKOWY
  •  400 g bardzo dojrzałych śliwek/ u mnie tzw. japońskie
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny/można dać więcej
  • 1 szklanka domowego bulionu/ lub ekologiczna kostka warzywna rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
ROLADKI
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy masło i oliwę. Wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na rumiano.
  • Przekładamy na talerz i zabezpieczamy przed wystygnięciem owijając w folię aluminiową.
W tym samym rondlu w którym smażyliśmy roladki przygotowujemy sos.
 SOS ŚLIWKOWY
  • Śliwki  myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
  • Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem ok. 2 minuty uważając, aby czosnek się nie przypalił.
  • Dodajemy pokrojone śliwki i smażymy do uzyskania złotej barwy (ok 2 minuty). Dolewamy bulion i sok z cytryny. 
  • Doprawiamy do smaku i dusimy pod lekko uchyloną pokrywką przez ok 10-15 min.
  • Po tym czasie wyjmujemy część śliwek i blendujemy je lub przecieramy przez sitko, a następnie z powrotem  przelewamy do rondla. Jeśli chcemy, możemy zblendować sos wraz ze wszystkimi śliwkami. 
Gęstość sosu regulujemy bulionem.
  • Do sosu śliwkowego przekładamy podsmażone wcześniej roladki i całość dusimy ok 5-10 minut.
Podajemy z ryżem ugotowanym na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz