Sezon śliwkowy w pełni dlatego warto przygotować smaczny sos na bazie świeżych, koniecznie słodziutkich i aromatycznych śliwek. Ich smak i zapach dobrze komponuje się roladkami z polędwiczki wieprzowej wypełnionymi kremowym serkiem i mnóstwem świeżego tymianku. Do zrobienia sosu użyłam tzw śliwek japońskich otrzymując w ten sposób soczyście czerwony kolor sosu. Można je zastąpić popularnymi węgierkami dzięki czemu sos powinien uzyskać bardziej fioletowy odcień.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
ROLADKI
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g sera camembert
- 70 g szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach/ lub boczku
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- garść listków świeżego tymianku
SOS ŚLIWKOWY
- 400 g bardzo dojrzałych śliwek/ u mnie tzw. japońskie
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny/można dać więcej
- 1 szklanka domowego bulionu/ lub ekologiczna kostka warzywna rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
- 1 łyżeczka curry
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
ROLADKI
ROLADKI
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na 4 cm plastry i cieniutko rozbijamy.
- Każdy filet doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku.
- Na początku każdego filecika układamy plaster sera camembert. Formujemy zgrabną roladkę, którą następnie owijamy plastrem szynki lub boczku.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy masło i oliwę. Wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na rumiano.
- Przekładamy na talerz i zabezpieczamy przed wystygnięciem owijając w folię aluminiową.
SOS ŚLIWKOWY
- Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
- Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem ok. 2 minuty uważając, aby czosnek się nie przypalił.
- Dodajemy pokrojone śliwki i smażymy do uzyskania złotej barwy (ok 2 minuty). Dolewamy bulion i sok z cytryny.
- Doprawiamy do smaku i dusimy pod lekko uchyloną pokrywką przez ok 10-15 min.
- Po tym czasie wyjmujemy część śliwek i blendujemy je lub przecieramy przez sitko, a następnie z powrotem przelewamy do rondla. Jeśli chcemy, możemy zblendować sos wraz ze wszystkimi śliwkami.
- Do sosu śliwkowego przekładamy podsmażone wcześniej roladki i całość dusimy ok 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz