TALARKI ZIEMNIACZANE Z CZOSNKIEM


Talarki ziemniaczane są doskonałym i cudownie prostym dodatkiem do obiadu. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Na koniec tylko dodatek aromatyzowanej czosnkiem oliwy, szczypta soli i odrobina tymianku. Polecam jako przekąskę w ciągu dnia, ale przede wszystkim jako świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.

SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól morska
DODATKOWO: 2 łyżki oliwy extra virgin, 2-3 ząbki czosnku, garść listków świeżego tymianku

WYKONANIE

  • Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki ( jeśli są młode możemy skórkę zostawić) i kroimy w talarki o grubości ok 0,7 cm.
  • Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby sięgała niewiele ponad wysokość ziemniaków. Solimy i gotujemy około 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Dokładny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaków i grubości plastrów, dlatego sprawdzamy ziemniaczki wbijając w nie nóż lub widelec. Odcedzamy gdy są al dente. Hartujemy zimną wodą. Zostawiamy do odsączenia, po czym rozkładamy na dużym talerzu wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Obgotowane wcześniej talarki smażymy partiami w głębokim oleju lub dokładnie smarujemy oliwą, rozkładamy pojedynczą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 220༠C przez około 10 min. W połowie czasu pieczenia talarki przewracamy na drugą stronę.
  • Usmażone na rumiano ziemniaczki rozkładamy na papierowym ręczniku.
  • Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu przekładamy do szklanej miski lub na półmisek.
  • Polewamy oliwą wymieszaną z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podrzucamy aby wymieszać. 
  • Posypujemy listkami tymianku.


3 komentarze:

  1. Bardzo fajny sposób na inny niż zwykle sposób przygotowania ziemniaków:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ bym zjadła takie talarki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ziemniaki:))) pozdrawiam http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń