Talarki ziemniaczane są doskonałym i cudownie prostym dodatkiem do obiadu. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Na koniec tylko dodatek aromatyzowanej czosnkiem oliwy, szczypta soli i odrobina tymianku. Polecam jako przekąskę w ciągu dnia, ale przede wszystkim jako świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.
_____________________________
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
- 0,5 kg ziemniaków
- olej rzepakowy
- sól morska
DODATKOWO: 2 łyżki oliwy extra virgin, 2-3 ząbki czosnku, garść listków świeżego tymianku
_______________________________
WYKONANIE
- Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki ( jeśli są młode możemy skórkę zostawić) i kroimy w talarki o grubości ok 0,7 cm.
- Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby sięgała niewiele ponad wysokość ziemniaków. Solimy i gotujemy około 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Dokładny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaków i grubości plastrów, dlatego sprawdzamy ziemniaczki wbijając w nie nóż lub widelec. Odcedzamy gdy są al dente. Hartujemy zimną wodą. Zostawiamy do odsączenia, po czym rozkładamy na dużym talerzu wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Smażymy partiami, w głębokim oleju lub dokładnie smarujemy oliwą, rozkładamy pojedynczą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 220༠C przez około 10 min. W połowie czasu pieczenia talarki przewracamy na drugą stronę.
- Usmażone na rumiano ziemniaczki rozkładamy na papierowym ręczniku. Przekładamy do szklanej miski lub na półmisek.
- Polewamy oliwą wymieszaną z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podrzucamy aby wymieszać.
- Posypujemy listkami tymianku.
Bardzo fajny sposób na inny niż zwykle sposób przygotowania ziemniaków:-)
OdpowiedzUsuńależ bym zjadła takie talarki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ziemniaki:))) pozdrawiam http://manufakturaciastek.blox.pl
OdpowiedzUsuń