TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI

Lekka, deserowa tarta z kremową masą z serka mascarpone i bitej śmietany. Do tego świeże owoce i kruchy maślany spód. Oto przepis na ciasto idealne! I od razu zaznaczam, że nie jest to tylko moje subiektywne zdanie, gdyż tartę w tym wydaniu robię dość często i zawsze znika w tempie ekspresowym. 
Tartę należy przechowywać pod przykryciem, w lodówce. Z każdym dniem kruchy spód staje się delikatniejszy i po 2-3 dniach wprost rozpływa się w ustach. Jeśli nie planujemy podawać ciasta od razu, warto wyłożyć owoce tuż przed samym podaniem. 
Spód można upiec z wyprzedzeniem.
SKŁADNIKI
CIASTO 
  • 200 g mąki pszennej (50 g mąki można zastąpić zmielonymi migdałami)
  • 100 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko 
KREM
  • 250 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 250 gr mascarpone
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru pudru
  • opcjonalnie, ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
DODATKOWO: świeże jagody, borówki, truskawki, maliny
WYKONANIE
  • CIASTO: Mąkę (i zmielone migdały jeśli używamy), cukier oraz zimne, pokrojone w kostkę masło łączymy ze sobą za pomocą mieszadła miksera planetarnego lub rozcieramy palcami, na drobną kruszonkę.
  • Dodajemy jajko i szybko zagniatamy dłońmi, łącząc składniki w gładką kulę.  Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu.
  • Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy masłem.
  • Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy 2 arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości 4 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy, w której będziemy piekli tartę.
  • Odklejamy górny arkusz folii i ostrożnie przenosimy ciasto do formy, tak by folia ze spodu znalazła się na górze. 
  • Zdejmujemy folię, lekko dociskamy cisto do boków foremki. Odcinamy wystające fragmenty. Spód dziurkujemy widelcem.
  • Na przygotowane ciasto kładziemy arkusz folii aluminiowej i lekko dociskamy do spodu i boków ciasta. 
  • Wypełniamy obciążeniem, np. suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami.
  • Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 15 minut, na złoty kolor. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do ostygnięcia.
  • KREM: Mascarpone i śmietankę schładzamy w lodówce, przez minimum 12 godzin.
  • Wszystkie składniki  kremu umieszczamy w misie miksera i ubijamy 2-3 minuty do uzyskania gęstej, puszystej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru.
  • Przygotowany krem wykładamy na całkowicie wystudzony kruchy spód. Na wierzchu układamy owoce. Możemy posypać cukrem pudrem.
  • Przed podaniem chłodzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz