TARTA Z OWOCAMI

Idealnie kremowy serek połączony z delikatną jak puch bitą śmietaną, do tego świeże owoce i kruchy migdałowy spód...Oto przepis na ciasto idealne! I od razu zaznaczam, że nie jest to tylko moje subiektywne zdanie, gdyż tartę w tym wydaniu robię dość często i zawsze znika w tempie ekspresowym. Aż sama się dziwię, że tym razem udało mi się zrobić jej zdjęcie. .Spróbujcie koniecznie.
CIASTO 
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów/ można  zastąpić mąką ziemniaczaną
  • 100 g masła/powinno być schłodzone
  • 100 g cukru
  • 1 jajko/ można zastąpić je niewielką ilością zimnej wody
KREM
  • 250 ml śmietany 30 lub 36%
  • 250 gr mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO: świeże jagody, borówki, truskawki, maliny
WYKONANIE
  • CIASTO: Mąkę, zmielone migdały, cukier oraz zimne, pokrojone w kostkę masło łączymy ze sobą. Dodajemy jajko lub zimną wodę i ugniatamy dłońmi  do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej i rozwałkowujemy na kształt  nieco większy niż średnica foremki w której będziemy piekli naszą tartę. Powinno mieć grubość ok    2- 3 mm.
  • Ciastem wykładamy dno i boki formy równocześnie lekko je dociskając. Odcinamy wystające fragmenty.
  • Na tak przygotowane ciasto kładziemy arkusz papieru do pieczenia i dociskamy do ciasta. Jest to najprostszy i równocześnie wystarczający sposób, aby zapobiec "nadmuchaniu się" ciasta podczas pieczenia.
  • Tartę pieczemy ok 12-15 min w temp. 190༠C, następnie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze ok 5 minut.
  • KREM:Wszystkie składniki  powinny być schłodzone!
  • Serek mascarpone przekładamy do szklanej miski i rozcieramy przy użyciu rózgi, równocześnie lekko go napowietrzając.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy na krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  • Ubitą śmietaną dodajemy porcjami do serka i za każdym razem obie masy delikatnie łączymy.
  • Przygotowany krem wykładamy na całkowicie wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy owoce. Możemy posypać cukrem pudrem.
  • Przed podaniem chłodzimy!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz