KLASYCZNE BROWNIE Z ORZECHAMI

Klasyczne amerykańskie brownie, to wyśmienite, mocno czekoladowe i sycące ciasto. Jedno z najlepszych i najprostszych, jakie można sobie wyobrazić. Nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów, oddzielnego ubijania jajek, wcześniejszego wyjęcia składników z lodówki. Nie wybacza jedynie zbyt długiego trzymania w piecu - należy trzymać się czasu i temperatury podanej w przepisie. Pamiętajmy, że w większej formie ciasto będzie piekło się krócej, a w mniejszej odpowiednio dłużej.
Do przygotowania brownie zużyłam aż trzy tabliczki czekolady, dzięki czemu po upieczeniu, uzyskało odpowiednią wilgotność i charakterystyczną gęstość.
Można je piec bez dodatków lub tak jak w przepisie poniżej, dodać  posiekane orzechy, które wcześniej należy krótko uprażyć na suchej patelni. Można również dorzucić namoczone w rumie rodzynki, skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir. 
Pokrojone na porcje, idealnie smakuje ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. Będzie świetne na drugie śniadanie lub piknik.
---------------------------------------------------

SKŁADNIKI 
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła 
  • 200 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g orzechów, np. laskowych (posiekanych i zrumienionych na suchej patelni)
  • 3 jajka
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180༠C (bez termoobiegu).
  • Kwadratową formę o boku 23 cm lub prostokątną formę o wymiarach 17x24 cm (mierzonej po dnie) natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą, przy czym miska nie powinna dotykać powierzchni wody). Dodajemy pokrojone w kostkę masło i podgrzewamy mieszając, aż składniki się roztopią. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Jajka krótko rozmiksowujem z cukrem. Nie przerywając mieszania, małym strumieniem wlewamy roztopioną, lekko przestudzoną masę czekoladową . 
  • Zmniejszamy obroty miksera i w 2 porcjach dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Krótko i delikatnie mieszamy.
  • Przygotowane ciasto przekładamy do formy i pieczemy 25-30 minut. 
  • Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
  • Przechowujemy pod przykryciem.

1 komentarz:

  1. Z rumowymi rodzynkami... Mmm... Uwielbiam :)
    Twoje wygląda idealnie - takie wilgotne i obłędnie czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń