ORZECHOWE BROWNIE

Klasyczne brownie to wyśmienite czekoladowe ciasto - bardzo wilgotne, delikatne, długo utrzymujące świeżość. Najczęstszym dodatkiem do niego są lekko podpieczone i pokruszone orzechy. Można również dorzucić namoczone w rumie rodzynki, skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir. Idealne ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. Świetne na drugie śniadanie lub piknik.
To jedno z najlepszych i najprostszych ciast jakie można sobie wyobrazić. Polecam!

SKŁADNIKI 
  • 300 g gorzkiej czekolady/dałam Lindt
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g posiekanych i zrumienionych orzechów laskowych
  • 100 g białej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki
  • 3 jajka
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160༠C (bez termoobiegu). Kwadratową formę o boku 23 cm. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą, przy czym miska nie powinna dotykać powierzchni wody). Dodajemy masło i podgrzewamy mieszając, aż się roztopi.
  • Jajka miksujemy z cukrem. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcjami mąkę, a na końcu także orzechy i kawałeczki białej czekolady. Delikatnie mieszamy.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej  wcześniej foremki i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostudzenia.

1 komentarz:

  1. Z rumowymi rodzynkami... Mmm... Uwielbiam :)
    Twoje wygląda idealnie - takie wilgotne i obłędnie czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń