Klasyczne amerykańskie brownie, to wyśmienite, mocno czekoladowe i sycące ciasto. Jedno z najlepszych i najprostszych, jakie można sobie wyobrazić. Nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów, oddzielnego ubijania jajek, wcześniejszego wyjęcia składników z lodówki. Nie wybacza jedynie zbyt długiego trzymania w piecu - należy trzymać się czasu i temperatury podanej w przepisie. Pamiętajmy, że w większej formie ciasto będzie piekło się krócej, a w mniejszej odpowiednio dłużej.
Do przygotowania brownie zużyłam aż trzy tabliczki czekolady, dzięki czemu po upieczeniu, uzyskało odpowiednią wilgotność i charakterystyczną gęstość.
Można je piec bez dodatków lub tak jak w przepisie poniżej, dodać posiekane orzechy, które wcześniej należy krótko uprażyć na suchej patelni. Można również dorzucić namoczone w rumie rodzynki, skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir.
Pokrojone na porcje, idealnie smakuje ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. Będzie świetne na drugie śniadanie lub piknik.
---------------------------------------------------
Do przygotowania brownie zużyłam aż trzy tabliczki czekolady, dzięki czemu po upieczeniu, uzyskało odpowiednią wilgotność i charakterystyczną gęstość.
Można je piec bez dodatków lub tak jak w przepisie poniżej, dodać posiekane orzechy, które wcześniej należy krótko uprażyć na suchej patelni. Można również dorzucić namoczone w rumie rodzynki, skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir.
Pokrojone na porcje, idealnie smakuje ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. Będzie świetne na drugie śniadanie lub piknik.
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g orzechów, np. laskowych (posiekanych i zrumienionych na suchej patelni)
- 3 jajka
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180༠C (bez termoobiegu).
- Kwadratową formę o boku 23 cm lub prostokątną formę o wymiarach 17x24 cm (mierzonej po dnie) natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą, przy czym miska nie powinna dotykać powierzchni wody). Dodajemy pokrojone w kostkę masło i podgrzewamy mieszając, aż składniki się roztopią. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Jajka krótko rozmiksowujem z cukrem. Nie przerywając mieszania, małym strumieniem wlewamy roztopioną, lekko przestudzoną masę czekoladową .
- Zmniejszamy obroty miksera i w 2 porcjach dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Krótko i delikatnie mieszamy.
- Przygotowane ciasto przekładamy do formy i pieczemy 25-30 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
- Przechowujemy pod przykryciem.
Z rumowymi rodzynkami... Mmm... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda idealnie - takie wilgotne i obłędnie czekoladowe :)