Klasyczne francuskie kuleczki ziemniaczane zwane u nas dufinkami to świetny sposób, aby zamiast zwyłych ziemniaków z wody podać coś oryginalnego i bardziej eleganckiego. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięs, a także jako przekąska do chrupania. Samo przygotowanie ciasta nie jest pracochłonne jednak na lepienia kulek wielkości małych orzechów włoskich będziemy musieli poświęcić sporo czasu. Ciasto jest jednak plastyczne i dobrze się formuje dlatego na tym etapie warto skorzystać z pomocy np. dzieci. Ziemniaczki w takiej postaci są naprawdę warte zachodu.
SKŁADNIKI/ 2-3 porcjeMASA ZIEMNIACZANA
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- 15 g masła
- 2 żółtka
- sól morska
- gałka muszkatołowa
CIASTO PARZONE
- 75 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- sól morska
DODATKOWO: olej rzepakowy do smażenia, bułka tarta - opcjonalnie
WYKONANIE
- ZIEMNIAKI myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na puree.
- Dodajemy żółtko, masło i doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- CIASTO PARZONE:Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę. Dodajemy masło oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Cały czas mieszając dosypujemy mąkę i gotujemy na małym gazie, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajko. Ucieramy na gładką masę po czym dokładnie łączymy z masą ziemniaczaną. Studzimy.
- Łyżeczką nabieramy porcje zimnego ciasta i formujemy zgrabne kuleczki. Aby podczas formowania ciasto nie kleiło się do rąk posypujemy je mąką lub bułką tartą.
- Smażymy partiami w na średnim gazie w głębokim tłuszczu (ok. 4-5 cm. - powinny swobodnie pływać).
- Wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy będą rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy gorące.
cudnie się one prezentują:)) rumiane idealnie równiutkie aż chce sie zjeść. I to nie jednego! tylko kilka!
OdpowiedzUsuńNie jem ziemniaków, bo nie lubię, ale w tej formie wydają się przepyszne!
OdpowiedzUsuńthanks for long article i enjoyed this post
OdpowiedzUsuń토토사이트
경마