ZIEMNIAKI DAUPHINE

Klasyczne francuskie kuleczki  ziemniaczane zwane u nas dufinkami to świetny sposób, aby zamiast zwyłych ziemniaków z wody podać coś oryginalnego i bardziej eleganckiego. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięs, a także jako przekąska do chrupania. Samo przygotowanie ciasta nie jest pracochłonne jednak na lepienia kulek wielkości małych orzechów włoskich będziemy musieli poświęcić sporo czasu. Ciasto jest jednak plastyczne i dobrze się formuje dlatego na tym etapie warto skorzystać z pomocy np. dzieci.  Ziemniaczki w takiej postaci są naprawdę warte zachodu.

SKŁADNIKI/ 2-3 porcje
MASA ZIEMNIACZANA 
  • 0,5 kg mączystych ziemniaków
  • 15 g masła
  • 2 żółtka
  • sól morska
  • gałka muszkatołowa
CIASTO PARZONE
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody 
  • sól morska
DODATKOWO: olej rzepakowy do smażenia, bułka tarta - opcjonalnie
WYKONANIE

  • ZIEMNIAKI myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na puree.
  • Dodajemy żółtko, masło i doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  • CIASTO PARZONE:Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę. Dodajemy masło oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Cały czas mieszając dosypujemy mąkę i gotujemy na małym gazie, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajko. Ucieramy na gładką masę po czym dokładnie łączymy z masą ziemniaczaną. Studzimy.
  • Łyżeczką nabieramy porcje  zimnego ciasta i formujemy zgrabne kuleczki. Aby podczas formowania ciasto nie kleiło się do rąk posypujemy je mąką lub bułką tartą.
  • Smażymy partiami w na średnim gazie w głębokim tłuszczu (ok. 4-5 cm. - powinny swobodnie pływać).
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy będą rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy gorące.

2 komentarze:

  1. cudnie się one prezentują:)) rumiane idealnie równiutkie aż chce sie zjeść. I to nie jednego! tylko kilka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jem ziemniaków, bo nie lubię, ale w tej formie wydają się przepyszne!

    OdpowiedzUsuń