TARTA Z BANANAMI I KREMEM BUDYNIOWYM


Rewelacyjna deserowa tarta z bananami. Na kruchym, kakaowym spodzie, z domowym budyniem i grubą warstwą bitej śmietany. 
Lekka, dobrze wyważona pod względem słodyczy i bardzo podzielna. Trzymana w lodówce, pod przykryciem, będzie dobra nawet tydzień. Jeśli nie chcecie lub nie możecie upiec spodu, zastąpcie go rozdrobnionymi kakaowymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem (200 g ciastek i 50 g masła). Domowy budyń z powodzeniem zastąpicie tym ze sklepu (gotujemy według instrukcji na opakowaniu) 
______________________________
SKŁADNIKI

SPÓD
  • 150 g (1 szklanka) mielonych migdałów lub mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 jajko lub około 3 łyżki zimnej wody
BUDYŃ
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka 
  • 500 ml mleka
WYPEŁNIENIE
  • 3 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
POLEWA: 50 g gorzkiej czekolady + 25 g masła lub oleju
______________________________
WYKONANIE
  • SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. , bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Ucieramy mikserem lub rozcieramy między palcami, aż masło dokładnie połączy się z mąką i utworzy grubą kruszonkę. Dodajemy wodę, ugniatamy do połączenia składników w gładkie ciasto. Lekko oprószamy mąką i wykładamy nim spód i boki formy. 
  • Spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut. 
  • BUDYŃ: Do rondelka z grubym dnem wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy żółtka i mieszamy, stopniowo wlewając mleko. 
  • Stawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zagotuje się i powstanie gęsty jednolity budyń. Ostawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • WYPEŁNIENIE:Banany kroimy na plastry, wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. 
  • Na upieczony spód wykładamy masę budyniową, następnie układamy banany (lekko wciskając w masę). Wkładamy do lodówki.
  • BITA ŚMIETANA: Zimną śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misce i  ubijamy 5 minut, na gęsty, puszysty krem.
  • POLEWA: W rondelku umieszczamy połamaną na kostki czekoladę i pokrojone w kostkę masło lub olej. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy.
  • Ubitą śmietanę rozprowadzamy na bananach i dekorujemy polewą czekoladową.  Wstawiamy do lodówki.

3 komentarze:

  1. Cudne! Kolorystycznie wygląda znakomicie, a smakować musiało bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pyszne, przypominające trochę Kopiec Kreta, ale według mnie znacznie od niego lepsze.
    polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń