Rewelacyjna deserowa tarta z bananami. Na kruchym, kakaowym spodzie, z domowym budyniem i grubą warstwą bitej śmietany.
Lekka, dobrze wyważona pod względem słodyczy i bardzo podzielna. Trzymana w lodówce, pod przykryciem, będzie dobra nawet tydzień. Jeśli nie chcecie lub nie możecie upiec spodu, zastąpcie go rozdrobnionymi kakaowymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem (200 g ciastek i 50 g masła). Domowy budyń z powodzeniem zastąpicie tym ze sklepu (gotujemy według instrukcji na opakowaniu)
______________________________SKŁADNIKI
SPÓD
- 150 g (1 szklanka) mielonych migdałów lub mąki pszennej
- 100 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- 1 jajko lub około 3 łyżki zimnej wody
BUDYŃ
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
WYPEŁNIENIE
- 3 banany
- sok z 1/2 cytryny
- 500 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
- 100 g mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
POLEWA: 50 g gorzkiej czekolady + 25 g masła lub oleju
______________________________
WYKONANIE
- SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. , bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Ucieramy mikserem lub rozcieramy między palcami, aż masło dokładnie połączy się z mąką i utworzy grubą kruszonkę. Dodajemy wodę, ugniatamy do połączenia składników w gładkie ciasto. Lekko oprószamy mąką i wykładamy nim spód i boki formy.
- Spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut.
- BUDYŃ: Do rondelka z grubym dnem wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy żółtka i mieszamy, stopniowo wlewając mleko.
- Stawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zagotuje się i powstanie gęsty jednolity budyń. Ostawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- WYPEŁNIENIE:Banany kroimy na plastry, wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na upieczony spód wykładamy masę budyniową, następnie układamy banany (lekko wciskając w masę). Wkładamy do lodówki.
- BITA ŚMIETANA: Zimną śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy 5 minut, na gęsty, puszysty krem.
- POLEWA: W rondelku umieszczamy połamaną na kostki czekoladę i pokrojone w kostkę masło lub olej. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy.
- Ubitą śmietanę rozprowadzamy na bananach i dekorujemy polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki.
Fajny pomysł na ciacho :)
OdpowiedzUsuńCudne! Kolorystycznie wygląda znakomicie, a smakować musiało bosko :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, przypominające trochę Kopiec Kreta, ale według mnie znacznie od niego lepsze.
OdpowiedzUsuńpolecam i pozdrawiam