TARTA Z BANANAMI I KREMEM BUDYNIOWYM


Rewelacyjne ciasto bez pieczenia. Lekkie, orzeźwiające i dobrze przechowujące się. Spód stanowią rozdrobnione ciasteczka Oreo, do tego skropione sokiem z cytryny banany zanurzone w pysznym budyniowym kremie. Całość wykończona bitą śmietaną i udekorowana gorzką czekoladą. Pycha ;-)

SKŁADNIKI:
SPÓD
  • 350 g ciastek Oreo
  • 75 g  masła
BUDYŃ
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 żółtek 
  • 500 ml mleka
WYPEŁNIENIE
  • 3 banany
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml śmietany 30 lub 36%/ mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
BUDYŃ: Do rondelka z grubym dnem wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy żółtka i mieszamy stopniowo wlewając mleko. Gdy wszystkie składniki dobrze się połaczą stawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i powstanie gęsty jednolity budyń. W końcowym etapie do mieszania możemy użyć miksera.
Gotowy budyń przekładamy do szklanej miski i zostawiamy do przestudzenia.
SPÓD:Masło rozpuszczamy. Całe ciasteczka (wraz z kremem)  blendujemy (możemy też użyć malaksera lub utłuc tłuczkiem) na proszek. Dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy i wykladamy nimi spód i boki(3-4 cm) tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Całość dociskamy rękami. Wstawiamy do lodówki.
WYPEŁNIENIE:Banany kroimy na plastry, wkładamy do miseczki i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Na schłodzony spód wykładamy przestudzoną masę budyniową, następnie układamy banany, które lekko wciskamy w masę. Tak przygotowaną wkładamy do lodówki.
BITA ŚMIETANA: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Zostawiamy do przestudzenia - szklankę wstawiamy do miseczki z zimną wodą. Chłodną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec łyżkę cukru oraz letnią żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Ubitą śmietanę rozprowadzamy na bananach i dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. 


3 komentarze:

  1. Cudne! Kolorystycznie wygląda znakomicie, a smakować musiało bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pyszne, przypominające trochę Kopiec Kreta, ale według mnie znacznie od niego lepsze.
    polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń