COBB SALAD SANDWICH

Rewelacyjna kanapka nawiązująca smakiem do znanej amerykańskiej sałatki cobb. Znajdziemy w niej chrupiący boczek, aromatyczną pierś kurczaka, jajko oraz avocado. Przede wszystkim jednak o jej  smaku decyduje pyszny i bardzo aromatyczny dressing, którego głównym składnikiem jest wyrazisty i słonawy pleśniowy serek Danisch Blue. Przypieczony na chrupko chleb gwarantuje, że nasza kanapka - choć warstwowa - będzie trzymała formę.

SKŁADNIKI / 2 kanapki
  • 50 g twardego sera pleśniowego np. Danisch Blue
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól morska, pieprz
  • 4 kromki chleba
  • 4 plastry chudego boczku lub pancetty/usmażone
  • 1 awokado / pokrojone w plastry
  • 1 pomidor/ cienko pokrojony
  • 1 mała pierś kurczaka/ ugotowana lub usmażona z dodatkiem sporej ilości przypraw, a następnie porwana na kawałki
  • 1-2 jajka /ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE
  • W miseczce mieszamy niebieski ser, jogurt naturalny oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Kromki chleba lekko przypiekamy na patelni lub w piekarniku. Na każdej kromce układamy po dwa-trzy usmażone plastry boczku , a następnie pokrojone awokado. Posypujemy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Układamy rozdrobnionego kurczaka oraz plastry pomidorów. Posypujemy pokrojonym jajkiem, solą i pieprzem.
  • Na samej górze rozprowadzamy dressing jogurtowy i przkrywamy drugą kromką chleba.

1 komentarz: