MUFFINY GRUSZKOWO-IMBIROWE


Lubię muffinki za ich formę i łatwość przygotowania. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach, piknikach lub jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. W sezonie jesiennym polecam mięciutkie muffinki z dodatkiem gruszki i imbiru. Soczysty owoc miesza się z ciastem sprawiając, że muffinki długo pozostają świeże i wilgotne. Do tego ten unoszący się w całej kuchni obłędny zapach imbiru...

SKŁADNIKI na 12 muffinek
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g brązowego cukru trzcinowego do posypania muffinek
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru/jego zapach jest bardzo intensywny więc można dać nieco mniej
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 jajka
  • 1 duża gruszka (ok.300 g)/obrana i pokrojona w pięciomilimetrową kostkę
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C/bez termoobiegu.
  • 12 foremek do muffinek wykładamy papilotkami.
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, mielony imbir oraz cukier. Mieszamy.
  • W drugim naczyniu mieszamy kwaśną śmietanę, olej, miód oraz jajka i łączymy z sypkimi składnikami.
  • Na koniec dodajemy pokrojoną gruszkę, mieszamy i nakładamy równą ilość ciasta do foremek.
  • Muffinki oprószamy cukrem trzcinowym i pieczemy 20 minut.
  • Gotowe wykładamy na metalową kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. 
  • Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.

4 komentarze:

  1. są naprawdę obłędne! i mają w sobie to, co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale i do tego zapewne smakują podobnie!:)
    Kiedy tylko je zobaczyłam już wiedziałam co będę robić w sobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, gruszka i imbir to duet wyjątkowo udany :)

    OdpowiedzUsuń