MUFFINKI MARCHEWKOWE Z PISTACJAMI, MORELAMI I LUKREM ŚMIETANKOWYM


Marchewkowe muffinki z dodatkiem pistacji i suszonych moreli są świetnym przykładem na to jak dobrym pomysłem jest dodawanie warzyw do deserów. Babeczki smakują wybornie, a dodatek lukru przygotowanego na bazie serka maskarpone dopełnia całości stanowiąc idealne wykończenie nie tylko smaku, ale i wyglądu babeczek. Do tego słodziutkie kandyzowane marchewki na szczycie... Mmmm. Pycha ;-)

SKŁADNIKI / 12 sztuk
  • 150 g świeżej marchwi
  • 100 g jasnobrązowego cukru
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 2 duże jajka
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • skórka otarta z cytryny
  • 50 g obranych i pokrojonych pistacji
  • 50 g drobno posiekanych suszonych moreli
KANDYZOWANA MARCHEWKA
  • 75 g marchwi
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
LUKIER ŚMIETANKOWY
  • 100 g serka mascarpone
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół laski wanilii
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C bez termoobiegu.
Foremki na muffinki smarujemy tłuszczem lub wkładamy do nich papierowe foremki.
  • MUFFINKI:Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  • Do dzieży miksera dodajemy cukier, olej i jajka. Miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  • Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kardamon i skórkę startą z cytryny. Mieszamy do chwili połączenia składników po czym wrzucamy starta marchewkę, pistacje oraz morele.
  • Mieszaninę przekładamy łyżką do foremek i pieczemy przez 20 minut.
  • MARCHEWKI obieramy i szatkujemy lub kroimy na cienkie paski. 
  • Przekładamy do rondelka z cukrem, sokiem cytrynowym i wodą. Powoli doprowadzamy do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, aż syrop zgęstnieje, a paski marchewki staną się półprzezroczyste.
  • SEREK ŚMIETANKOWY i cukier puder ucieramy mikserem. Dodajemy sok cytrynowy do smaku, a następnie wyjmujemy ziarenka z laski wanilii i łączymy je z powstałą masą.
  • Lukier rozsmarowujemy na ostudzonych babeczkach i dekorujemy je kandyzowaną marchewką.


1 komentarz: