Marchewkowe muffinki z dodatkiem pistacji i suszonych moreli, są świetnym przykładem na to, jak dobrym pomysłem jest dodawanie warzyw do deserów. Babeczki smakują wybornie, a dodatek lukru przygotowanego na bazie serka mascarpone dopełnia całości, stanowiąc idealne wykończenie, nie tylko smaku, ale i wyglądu babeczek. Do tego słodziutkie kandyzowane marchewki na szczycie... Mmmm. Pycha ;-)
SKŁADNIKI / 12 SZTUK
- 150 g świeżej marchwi (2 średnie marchewki)
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 175 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 225 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta mielonego kardamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g obranych i pokrojonych pistacji
- 50 g drobno posiekanych suszonych moreli
KANDYZOWANA MARCHEWKA
- 75 g marchwi (1 średnia marchewka)
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
LUKIER ŚMIETANKOWY
- 60 g serka mascarpone lub innego kremowego np. Twój Smak
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ziarenka wyłuskane z 1/4 laski wanilii
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C, bez termoobiegu. Formę na 12 muffinek smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierowymi foremkami.
- MUFFINKI:Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
- Do miski dodajemy cukier, olej i jajka. Miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kardamon, skórkę otartą z cytryny, pistacje oraz morele. Mieszamy krótko , tylko do połączenia składników, pod koniec dodając startą marchewkę.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy do foremek.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
- MARCHEWKI obieramy i używając obieraczki do ziemniaków ścinamy cienkie wstążki .
- Przekładamy do rondelka z cukrem, sokiem cytrynowym i wodą. Powoli doprowadzamy do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, aż syrop zgęstnieje, a paski marchewki staną się półprzezroczyste. Odstawiamy z ognia.
- LUKIER ŚMIETANKOWY: Serek śmietankowy i cukier puder ucieramy w miseczce, łyżką lub mikserem. Dodajemy sok z cytryny i ziarenka wanilii.
- Mieszamy i rozsmarowujemy na ostudzonych babeczkach. Dekorujemy kandyzowaną marchewką.
Kandyzowane marchewki? Zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuń