CZERWONA KAPUSTA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ


Delikatna, mięciutka i bardzo aromatyczna czerwona kapusta, jest fajnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i rolad. Szczególnie dobrze komponuje się z mięsem kaczki czy gęsi. Jest lekko słodka, maślana, z dobrze wyczuwalnym aromatem octu winnego. Jeśli więc nie lubicie tego smaku, polecam zastąpić ocet czerwonym winem. Mam wrażenia, że ta kapusta, odgrzewana z dnia na dzień staje się coraz lepsza.

 SKŁADNIKI / 6 PORCJI
  • 50 g masła
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko, twarde, np. Granny Smith
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu winnego lub balsamico/można zastąpić czerwonym wytrawnym winem
  • 1/4 szklanki konfitury żurawinowej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE

  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy głąb i bardzo drobno siekamy.
  • W rondelku z grubym dnem podgrzewamy wodę. Dodajemy masło, sól, cukier i ocet. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Wrzucamy poszatkowaną kapustę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka
  • Dodajemy starte na tarce jabłko (wraz ze skórą) oraz konfiturę żurawinową i pieprz. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Gotujemy 10 minut, bez przykrycia. Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz