Delikatna, mięciutka i bardzo aromatyczna czerwona kapusta, jest fajnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i rolad. Szczególnie dobrze komponuje się z mięsem kaczki czy gęsi. Jest lekko słodka, maślana, z dobrze wyczuwalnym aromatem octu winnego. Jeśli więc nie lubicie tego smaku, polecam zastąpić ocet czerwonym winem. Mam wrażenia, że ta kapusta, odgrzewana z dnia na dzień staje się coraz lepsza.
SKŁADNIKI / 6 PORCJI- 50 g masła
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 jabłko, twarde, np. Granny Smith
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu winnego lub balsamico/można zastąpić czerwonym wytrawnym winem
- 1/4 szklanki konfitury żurawinowej
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy głąb i bardzo drobno siekamy.
- W rondelku z grubym dnem podgrzewamy wodę. Dodajemy masło, sól, cukier i ocet. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Wrzucamy poszatkowaną kapustę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka
- Dodajemy starte na tarce jabłko (wraz ze skórą) oraz konfiturę żurawinową i pieprz. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Gotujemy 10 minut, bez przykrycia. Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz