CZERWONA KAPUSTA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ


Delikatna, mięciutka i bardzo aromatyczna czerwona kapusta jest fajnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i rolad. Szczególnie dobrze komponuje się z mięsem kaczki czy gęsi. Jest lekko słodka, maślana, z dobrze wyczuwalnym aromatem octu winnego. Jeśli więc nie lubicie tego smaku polecam zastąpić ocet czerwonym winem. Mam wrażenia, że ta kapusta, odgrzewana z dnia na dzień staje się coraz lepsza.

 SKŁADNIKI
  • 4 łyżki masła
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko Granny Smith starte na tarce wraz ze skórą
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu winnego lub balsamico/można zastąpić czerwonym wytrawnym winem
  • 1/4 szklanki konfitury żurawinowej
  • pieprz
WYKONANIE
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy głąb i bardzo drobno siekamy.

W rondelku z grubym dnem podgrzewamy wodę. Dodajemy masło, sól, cukier i ocet. 
Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i wrzucamy poszatkowaną kapustę. Ponownie mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 20-30 minut.
Dodajemy starte na tarce jabłko oraz konfiturę żurawinową i pieprz. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gotujemy jeszcze 10 minut.
Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz