KANAPKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Kanapki nie muszą być nudne. Przygotowując je można wykazać się kreatywnością i z podstawowych składników wyczarować coś naprawdę smacznego. Takim przykładem może być włoska kanapka z suszonymi pomidorami i białą mozzarellą. Do tego musztardowy dressing oraz dużo zielonych listków szpinaku i natki pietruszki. W sam raz na piknik. Polecam do wypróbowania.

SKŁADNIKI / 2 kanapki
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4-6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka / odsączonych na papierowych ręcznikach
  • garść listków natki pietruszki
  • garść listków szpinaku / umytych i osuszonych
  • 150 g świeżej białej mozzarelli pokrojonej w plastry / można dać więcej
  • sól morska, pieprz / opcjonalnie
  • dowolne pieczywo/ np. pół małego bochenka ciabatty lub 2 duże bułki
WYKONANIE
  • Bułki kroimy poziomo na pół. 
  • W miseczce mieszamy majonez z musztardą francuską i rozprowadzamy na każdej kromce pieczywa.
  • Na połowie bułki układamy liski szpinaku, następnie ser i suszone pomidory. Opcjonalnie doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na drugiej połówce bułki układamy natkę pietruszki. Składamy.
  • Serwujemy od razu lub zawijamy w folę spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed podaniem wyjmujemy z folii i kroimy na pół.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kanapki z mozzarellą :) Z pomidorkami musiała smakowac jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń