Kanapki nie muszą być nudne. Przygotowując je można wykazać się kreatywnością i z podstawowych składników wyczarować coś naprawdę smacznego. Takim przykładem może być włoska kanapka z suszonymi pomidorami i białą mozzarellą. Do tego musztardowy dressing oraz dużo zielonych listków szpinaku i natki pietruszki. W sam raz na piknik. Polecam do wypróbowania.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 kanapki- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 4 łyżeczki majonezu
- 4-6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka / odsączonych na papierowych ręcznikach
- garść listków natki pietruszki
- garść listków szpinaku / umytych i osuszonych
- 150 g świeżej białej mozzarelli pokrojonej w plastry / można dać więcej
- sól morska, pieprz / opcjonalnie
- dowolne pieczywo/ np. pół małego bochenka ciabatty lub 2 duże bułki
WYKONANIE
- Bułki kroimy poziomo na pół.
- W miseczce mieszamy majonez z musztardą francuską i rozprowadzamy na każdej kromce pieczywa.
- Na połowie bułki układamy liski szpinaku, następnie ser i suszone pomidory. Opcjonalnie doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na drugiej połówce bułki układamy natkę pietruszki. Składamy.
- Serwujemy od razu lub zawijamy w folę spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed podaniem wyjmujemy z folii i kroimy na pół.
Uwielbiam kanapki z mozzarellą :) Z pomidorkami musiała smakowac jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńFakt, była pyszna; pozdrawiam
Usuń