PENNE Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CUKINIĄ I GRILLOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA

Makaron penne zanurzony w delikatnym, pachnącym czosnkiem i suszonymi pomidorami sosie. Do tego grillowane kawałki piersi kurczaka, cukinii oraz pieczarek. Całość obficie posypana parmezanem i zapieczona w piekarniku. Danie wyjątkowo smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Świetne gdy jesteśmy zapracowani i na przygotowanie obiadu nie mamay zbyt wiele czasu. Polecam

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 400 g makaronu penne/ najlepiej aby rurki były jak najbardziej cienkie
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 6 średnich pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 
  • oliwa
BESZAMEL
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 700 ml letniego mleka
  • sól morska, pieprz
  • gałka muszkatołowa
WYKONANIE
  • MAKARON gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po ok. 4-5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucamy umyte, pokrojone w półplasterki i skropione oliwą pieczarki oraz cukinie. Zdejmujemy z patelni, zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Usmażoną pierś kurczaka kroimy wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki.
  • BESZAMEL W rondelku z grubym dnem na niewielkim ogniu podgrzewamy mąkę, dodajemy masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do połączenia składników. Stopniowo wlewamy letnie mleko i energicznie ubijamy do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Następnie dorzucamy drobno pokrojone suszone pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z gazu  i wsypujemy połowę startego parmezanu. Mieszamy.
  • W żaroodpornej foremce  układamy makaron i kawałki kurczaka. Dodajemy cukinię i pieczarki. Posypujemy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polewamy przygotowanym sosem i dokładnie rozprowadzamy go po makaronie.
  • Całość posypujemy pozostałym parmezanem.
  • Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190༠C(bez termoobiegu).

1 komentarz:

  1. Z chęcią odtworzę Twoje danie u siebie w kuchni ,pyszne ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń