Makaron penne zapiekany w delikatnym, pachnącym czosnkiem i pomidorami sosie. Do tego krótko smażone kawałki piersi kurczaka, cukinia i czerwonej papryka. Całość polana beszamelem, posypana mozzarellą i zapieczona w piekarniku.
Danie wyjątkowo smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Świetne gdy jesteśmy zapracowani i na przygotowanie obiadu nie mamy zbyt wiele czasu.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
- 220 g krótkiego makaronu, np. penne
- 1 pierś kurczaka
- przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 cukinii (100 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 kulka białej mozzarelli
- 1 łyżka oliwy
SOS POMIDOROWY
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- sól
- suszone oregano
- szczypta chili w proszku
BESZAMEL
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- sól morska
- gałka muszkatołowa
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
WYKONANIE
- MAKARON gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w plastry.
- SOS POMIDOROWY: W rondelku, na 2 łyżkach oliwy, krótko podsmażamy starty czosnek (1 minutę). Dodajemy pomidory z puszki oraz sól, ostrą paprykę i suszone oregano do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 10 minut, wykładamy na spód formy.
- KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w paski a następnie w dużą kostkę. Nacieramy solą, pieprzem, curry w proszku i oliwą. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na dłużej). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 1 minucie z każdej strony. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinie i smażymy 2 minuty. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i wykładamy do formy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- BESZAMEL W rondelku z grubym dnem na niewielkim ogniu podgrzewamy mąkę, dodajemy masło. Mieszamy do połączenia składników, smażymy mieszając przez 2 minuty. Stopniowo wlewamy letnie mleko i energicznie ubijamy do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy z ognia. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy i dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory. Rozprowadzamy po makaronie z warzywami. Na wierzchu układamy porwaną na kawałki mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Na ostatnie 5 minut przed końcem pieczenia można ustawić funkcję grill, co pomoże mocniej zrumienić wierzch. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią
Makaron penne zapiekany w delikatnym, pachnącym czosnkiem i pomidorami sosie. Do tego krótko smażone kawałki piersi kurczaka, cukinia i czerwonej papryka. Całość polana beszamelem, posypana mozzarellą i zapieczona w piekarniku.
Danie wyjątkowo smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Świetne gdy jesteśmy zapracowani i na przygotowanie obiadu nie mamy zbyt wiele czasu.
- 220 g krótkiego makaronu, np. penne
- 1 pierś kurczaka
- przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 cukinii (100 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 kulka białej mozzarelli
- 1 łyżka oliwy
SOS POMIDOROWY
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- sól
- suszone oregano
- szczypta chili w proszku
BESZAMEL
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- sól morska
- gałka muszkatołowa
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
WYKONANIE
- MAKARON gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w plastry.
- SOS POMIDOROWY: W rondelku, na 2 łyżkach oliwy, krótko podsmażamy starty czosnek (1 minutę). Dodajemy pomidory z puszki oraz sól, ostrą paprykę i suszone oregano do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 10 minut, wykładamy na spód formy.
- KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w paski a następnie w dużą kostkę. Nacieramy solą, pieprzem, curry w proszku i oliwą. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na dłużej). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 1 minucie z każdej strony. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinie i smażymy 2 minuty. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i wykładamy do formy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- BESZAMEL W rondelku z grubym dnem na niewielkim ogniu podgrzewamy mąkę, dodajemy masło. Mieszamy do połączenia składników, smażymy mieszając przez 2 minuty. Stopniowo wlewamy letnie mleko i energicznie ubijamy do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy z ognia. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy i dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory. Rozprowadzamy po makaronie z warzywami. Na wierzchu układamy porwaną na kawałki mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Na ostatnie 5 minut przed końcem pieczenia można ustawić funkcję grill, co pomoże mocniej zrumienić wierzch. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią
Z chęcią odtworzę Twoje danie u siebie w kuchni ,pyszne ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń