MAKARON PENNE Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I CUKINIĄ


Makaron penne zapiekany w delikatnym, pachnącym czosnkiem i pomidorami sosie. Do tego  krótko smażone kawałki piersi kurczaka, cukinia i czerwonej papryka. Całość polana beszamelem, posypana mozzarellą i zapieczona w piekarniku. 

Danie wyjątkowo smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Świetne gdy jesteśmy zapracowani i na przygotowanie obiadu nie mamy zbyt wiele czasu. 
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 220 g krótkiego makaronu, np. penne
  • 1  pierś kurczaka
  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 cukinii (100 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
SOS POMIDOROWY
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki 
  • sól
  • suszone oregano
  • szczypta chili w proszku
BESZAMEL
  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • sól morska
  • gałka muszkatołowa
  • 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
WYKONANIE
  • MAKARON gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w plastry.
  • SOS POMIDOROWY: W rondelku, na 2 łyżkach oliwy,  krótko podsmażamy starty czosnek (1 minutę). Dodajemy pomidory z puszki oraz sól, ostrą paprykę i suszone oregano do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 10 minut, wykładamy na spód formy.
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon.  Kroimy w paski a następnie w dużą kostkę. Nacieramy solą, pieprzem, curry w proszku i oliwą. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na dłużej). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 1 minucie z każdej strony.  Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinie i smażymy 2 minuty. Odstawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i wykładamy do formy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • BESZAMEL W rondelku z grubym dnem na niewielkim ogniu podgrzewamy mąkę, dodajemy masło. Mieszamy do połączenia składników, smażymy mieszając przez 2 minuty.  Stopniowo wlewamy letnie mleko i energicznie ubijamy do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy z ognia. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy i dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory.  Rozprowadzamy po makaronie z warzywami. Na wierzchu układamy porwaną na kawałki mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Na ostatnie 5 minut przed końcem pieczenia można ustawić funkcję grill, co pomoże mocniej zrumienić wierzch. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią

1 komentarz:

  1. Z chęcią odtworzę Twoje danie u siebie w kuchni ,pyszne ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń