KISZONE OGÓRKI Z POMIDORAMI I MUSZTARDOWYM DRESSINGIEM


Słodko-kwaśna surówka z ogórkiem kiszonym (najlepiej domowym) w roli głównej. Wyraźna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Stanowi idealny dodatek do mięs i zawsze wszystkim smakuje. Zachęcam do wypróbowania:-) 

SKŁADNIKI na 4 osoby:
  • 1/4 główki sałaty lodowej lub rzymskiej/ można pominąć
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula - czerwona lub biała
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej/najlepsza wholegrain mustard firmy Maille/ lub miodowej
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
Zaczynamy od pokrojenia twardych składników:
Ogórki kroimy w półplasterki lub grubą kostkę.

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w piórka.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Pomidory myjemy i również kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeśli używamy  pokrojoną sałatę.  

W niewielkiej, ale wysokiej miseczce lub w słoiku umieszczamy musztardę oraz sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy.
Dodajemy 6 łyżek oliwy. Mieszamy energicznie do połączenia składników.

Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Mieszamy.



1 komentarz: