QUESADILLA

Quesadilla to smażona pszenna lub kukurydziana tortilla, wypełniona roztopionym, ciągnącym serem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Właściwie przy komponowaniu nadzienia ogranicza nas tylko własna wyobraźnia...Warto eksperymentować, bo quesadilla to rewelacyjna potrawa na co dzień, jak również oryginalna przekąska typu finger-food. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2  tortille (25 cm), można przygotować samemu, np. z tego przepisu
  • 6 suszonych pomidorków z oleju
  • 1/2 kulki białej mozzarelli
  • 100 g żółtej mozzarelli
  • 1 łyżeczka orzeszków pini
  • garść szpinaku 
  • oliwa lub olej ze słoiczka z pomidorami
DO PODANIA: jogurt naturalny, guacamole, salsa pomidorowa

WYKONANIE
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  • Białą mozzarellę osuszamy na papierowych ręcznikach i kroimy w cienkie plastry.  Żółtą mozzarellę ścieramy na tarce.Orzeszki pinii krótko prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Zgrubnie kroimy.
  •  Na połowie każdego placka tortilli rozkładamy mozzarellę, suszone pomidory i orzeszki pinii. Składamy na pół.
  • Smarujemy olejem/oliwą  i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Kroimy w kliny, układamy na talerzu. 

1 komentarz: