Quesadilla to smażona pszenna lub kukurydziana tortilla, wypełniona roztopionym, ciągnącym serem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Właściwie przy komponowaniu nadzienia ogranicza nas tylko własna wyobraźnia...Warto eksperymentować, bo quesadilla to rewelacyjna potrawa na co dzień, jak również oryginalna przekąska typu finger-food.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 tortille (25 cm), można przygotować samemu, np. z tego przepisu
- 6 suszonych pomidorków z oleju
- 1/2 kulki białej mozzarelli
- 100 g żółtej mozzarelli
- 1 łyżeczka orzeszków pini
- garść szpinaku
- oliwa lub olej ze słoiczka z pomidorami
DO PODANIA: jogurt naturalny, guacamole, salsa pomidorowa
WYKONANIE
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
- Białą mozzarellę osuszamy na papierowych ręcznikach i kroimy w cienkie plastry. Żółtą mozzarellę ścieramy na tarce.Orzeszki pinii krótko prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Zgrubnie kroimy.
- Na połowie każdego placka tortilli rozkładamy mozzarellę, suszone pomidory i orzeszki pinii. Składamy na pół.
- Smarujemy olejem/oliwą i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Kroimy w kliny, układamy na talerzu.
uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń