QUESADILLA


Quesadilla to zapiekana pszenna lub kukurydziana tortilla wypełniona roztopionym, ciągnącym się serem i opcjonalnie także innymi dodatkami np. pieczonym kurczakiem, szalotką i oliwkami/ kiełbaską chorizo i ostrą papryczką jalapeno czy tak jak u mnie suszonymi pomidorami i szynką parmeńską. Właściwie przy komponowaniu nadzienia ogranicza nas tylko własna wyobraźnia...Warto poeksperymentować, bo quesadilla to rewelacyjna potrawa na co dzień jak również oryginalna przekąska typu finger-food. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 duże placki tortilli
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 suszone pomidorki ze słoika
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • garść listków posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sól morska, pieprz
  • oliwa lub olej
DODATKOWO: salsa pomidorowa , guacamole (1 awokado zmiksowane z 1 szalotką i doprawione sokiem z limonki, oliwą oraz solą i pieprzem)

WYKONANIE
  • Rozgrzewamy patelnię/najlepiej żeliwną grillową.
  • Na blacie kładziemy tortille i układamy na nich po 2-3 plastry szynki. Na połowie rozkładamy żółty ser oraz pokrojone na paski suszone pomidory. Posypujemy serem, dymką i natką pietruszki.
  • Ostrożnie składamy tortille na pół, to znaczy przykrywamy nieposypaną połową tę drugą, posypaną, aby uzyskać kształt grubego półksiężyca.
  • Pędzelkiem smarujemy tortille oliwą z obu stron i układamy na rozgrzanej patelni.
  • Grillujemy po minucie z każdej strony, a następnie przy pomocy szerokiej łopatki przenosimy na blat.
  • Każdą quesadillę kroimy na 3 trójkąty.
  • Podajemy z dodatkiem salsy i/lub guacamole.

1 komentarz: